Annons
  1. العربية
  2. Svenska

Kärleken till teater samlar fem kvinnor från olika länder

Växjö • Publicerad 17 juni 2024
Det var kärleken till teater som förde samman Alondra Gomez från Mexiko, Chiara Lenza från Italien, Joanna Pinheiro från Portugal,  Nazlican Yildirim från Turkiet och Gaia Bertolino från Italien.
Det var kärleken till teater som förde samman Alondra Gomez från Mexiko, Chiara Lenza från Italien, Joanna Pinheiro från Portugal, Nazlican Yildirim från Turkiet och Gaia Bertolino från Italien.Foto: Maha Nasser

Det var kärleken till teater som förde samman Alondra Gomez från Mexiko, Chiara Lenza från Italien, Joanna Pinheiro från Portugal, Nazlican Yildirim från Turkiet och Gaia Bertolino från Italien. Där de fem kvinnorna, var och en med en djup passion för teater, fann sig förenade av en gemensam vision. Denna vision syftar till att skapa en plattform där kvinnors kamp och segrar kan levandegöras och förkroppsligas på scenen. Genom sin gemensamma kärlek till scenkonsten bildade de en grupp som brinner för att presentera teaterföreställningar som fördjupar sig i livet för kvinnor som har mött motgångar och kommit ut som segrare. Detta feministiska samarbete syftar till att inspirera människor och hjälpa dem att tänka på de olika mänskliga upplevelser hos kvinnor och människor i allmänhet, genom de rörande berättelser de tar fram till scenen. Gruppen har framfört flera shower på Araby Park Arena, innergården och andra platser. Dessutom drömmer de om att göra teaterföreställningar i andra städer i Sverige och världen.

– Vi är en grupp kvinnor från olika länder och bor i Sverige. Vi fokuserar på kvinnor, deras kamp och utmaningar i olika delar av världen. Vi vill påverka samhället genom det vi erbjuder. Våra upplevelser är blandade med svårigheter men vi vill inte fokusera på utmaningarna, utan på hur dessa utmaningar gjort oss till de vi är idag, vi vill fokusera på positivitet och framgångshistorier som är framgångsrika kvinnor som har förändrat världen. Tanken är att var och en av oss kan göra något underbart och uppnå viss framgång i våra liv. Därför var målet med att etablera gruppen inte bara för underhållning, utan ett uppdrag att hjälpa och stärka kvinnor. Samt att inspirera andra genom de framgångshistorier som vi presenterar, och vi vill göra människor medvetna om humanitära frågor, säger Alondra Gomez.

Annons

Hur startade du gruppen?

– Jag kom från Mexiko och studerade skådespeleri där, och jag är teaterregissör och filmregissör. Så träffade jag Chiara och Joanna och vi försökte skapa en grupp. Vi började på Araby Park Arena för det var platsen som öppnade dörren för oss. Idag har vi vår föreställning i innergården. Dessutom försöker vi hitta utrymmen, platser och andra möjligheter att uppträda och spela. Vi välkomnar även alla som har en historia och vill vara med i gruppen och det gör vi gärna, säger Alondra Gomez. Enligt Alondra Gomez.

Varje gruppmedlem hade en anledning att gå med i gruppen. Det finns de som har en passion för teaterarbete, och det finns de som finner vikten av teaterarbete i att förkroppsliga mänskligheten, och andra tycker att det är roligt att vara med och presentera teaterföreställningar.

– Jag har bott här i Sverige i många år, jag har en passion för teater och jag har jobbat med teater hela mitt liv.Jag och min vän Johanna funderade på hur vi skulle locka kvinnor till den här gruppen. Så vi tänkte att det kunde vara intressant att fokusera på kvinnor i våra teaterföreställningar. Så min erfarenhet har alltid varit att njuta av teater som en hobby. Själv skulle jag vilja fortsätta ha kul, men om vi kan blanda hobbyn med ett budskap tror jag att det vore jättebra. Detta är vad vi försökte göra genom denna föreställning som vi presenterade ikväll och genom att representera kvinnors röster, kvinnors perspektiv och utmaningar samt de framgångar de har uppnått, säger Chiara Lenza.

Joanna Pinheiro menar att teaterarbete tar upp frågor som rör kvinnor, diskuterar dem och belyser dem.

– Jag är med i gruppen för att jag tycker att det är roligt att göra det med andra kvinnor. Idén var att skapa något som skulle lyfta frågor relaterade till kvinnor, vilket definitivt är anledningen till att jag är involverad i det här tycker jag att det är bra att vi göra det tillsammans, ha kul och tänka på viktiga saker som händer i världen och händer med kvinnor. Jag tycker att processen är riktigt fascinerande eftersom den väcker dessa frågor och inspirerar folk, säger Joanna Pinheiro.

Medan Gaia, som har bott i Sverige i ett och ett halvt år, anser att det är väldigt viktigt att presentera teaterföreställningar och förkroppsliga framgångsrika mänskliga upplevelser, och hon uttryckte också sin glädje över sin senaste medverkan i innergården.

– Jag gick precis med i gruppen. Joanna bad mig komma och se vad de gjorde. Och jag har aldrig gjort något liknande förut. Det var ett sätt att testa mig själv. Jag gillar inte att vara i rampljuset. Så jag är väldigt stolt över det och glad av det, säger Gaia Bertolino.

Nazlican vill också stödja kvinnors berättelser och frågor. Hon vill inte att någon kvinna ska känna sig ensam.

– I början kom vi för att se de andras teaterföreställningar. Vi såg en pjäs om migrantkvinnor och den var på engelska, jag pratar inte svenska, så det var svårt för mig att hitta aktiviteter eller evenemang som jag kunde vara med och delta i. Vi såg det, vi älskade det, vi ville vara en del av det och de lät oss komma och gå med i deras grupp. Jag tror att det jag vill uppnå är att ingen kvinna ska känna sig ensam, och därför stödjer och förstår vi deras berättelser. Vi försöker lyfta fram kvinnors kamp för att visa och uppskatta det hårda arbete de har gjort, säger Nazlican Yildirim.

De fem kvinnorna diskuterar kvinnofrågor genom teater.
De fem kvinnorna diskuterar kvinnofrågor genom teater.Foto: Maha Nasser
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons