Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Karolina Zieniewicz: ”Familjekompis hjälpte mig att integreras i samhället

Växjö • Publicerad 21 december 2023
Karolina Zieniewicz.
Karolina Zieniewicz.Foto: Maha Nasser

Karolina Zieniewicz kom från Polen till Sverige för fyra år sedan och bar med sig sina drömmar och ambitioner att få ett jobb och att integrera sig i det svenska samhället. Hon trodde att saker och ting skulle bli bättre iett nytt land, att det skull bli början på ett nytt liv. Men Karolina stötte på patrull. Hon hade svårt att integrera sig på grund av språkbarriären. I Polen studerade hon marknadsföring och arbetade som marknadschef inom e-handel. Karolina försökte hitta ett jobb inom sitt område och skickade in många CV:n till olika företag tills hon blev frustrerad och trodde att hon aldrig skulle hitta ett jobb. Men hon arbetade hårt med att lära sig språket. Karolina försökte behärska det svenska språket på mycket kort tid och integreras i samhället genom Familjekompis. Hon arbetar nu som Projektledare för Familjekompis som arbetar för att hjälpa människor som kommer till Sverige att integreras.

– Språket är nyckeln till många dörrar. Så jag jobbade hårt för att lära mig språket och efter att ha lärt mig språket var nästa steg att faktiskt integreras i det svenska samhället, men det var inte så lätt. Jag skrev på sociala medier att jag skulle vilja träffa en familj med barn i samma ålder som min dotter. Det var bara en kvinna som kom från Makedonien som svarade. Det var svårt att träffa en svensk familj. Sen läste jag en artikel om Familjekompis i tidningen. Jag blev väldigt glad eftersom det var projektet jag letade efter! Jag skapade ett konto på Familjekompis och Studieförbundet Bilda matchade mig med en svensk familj som bor i mitt område och har en dotter i samma ålder som min dotter. Tack till Familjekompis! Jag fick möjlighet att öva svenska och lära känna svensk kultur bättre! Jag kontaktade Bilda och berättade att projektet hjälpte mig mycket och att jag ville sprida information för att hjälpa andra. Det var där min resa med Bilda började. Idag är jag tacksam över att vara Familjekompis projektledare och jag kan hjälpa andra, säger Karolina Zieniewicz.

Karolina Zieniewicz.
Karolina Zieniewicz.Foto: Maha Nasser
Annons

Vad är Familjekompis?

– Familjekompis är ett integrationsprojekt där vi matchar ihop nya svenska familjer med etablerade svenska familjer så att de kan umgås. Först behöver man skapa ett konto på hemsidan: familjekompis.nu och skriva några meningar om sin familj. Familjerna matchas utifrån familjekonstellation, ålder på barn eller intressen. Vi bjuder in familjerna på en middag på vårt kontor så att de kan lära känna varandra bättre. Sen har familjerna möjlighet att byta telefonnummer och fortsätta träffas på egen hand. Familjekompis-projektet blir en win-win där familjer som är nya i Sverige får möjligheten att integrera sig i svenska samhället och familjer som är etablerade i Sverige får chansen att lära känna en annan kultur bättre.

Vilka är de viktigaste aktiviteterna som ni erbjuder på Bilda?

– På Bilda erbjuder vi också olika studiecirklar till exempel ”Vårdstart” som är en arbetsförberedande studiecirkel som ger en introduktion till svensk äldreomsorg. Vi samarbetar med Merit och Jobbcenter i Växjö och har studiecirkel en gång per vecka. Nästa studiecirkel som vi driver på Bilda är ”Städstart”. Även enna arbetsförbererande. Vi driver också ”Språkcafé för ukrainska föräldrar” på Bilda i Växjö. Vi träffas på språkcafé en gång per vecka i Equmeniakyrkan, säger Karolina och fortsätter:

– Vår målgrupper är personer som är långt från arbetsmarknaden. Vi vill jobba mer med konceptet Jobbstart som är arbetsförberedande studiecirklar som Bilda arrangerar och hoppas att vi kan öka möjligheten för deltagare att hitta jobb i Kronoberg. Vi blir jätteglada när deltagare skriver till oss att Bildas studiecirklar hjälpt dem att hitta jobb! Under året har jag lärt mig hur viktigt är folkbildning i samhället. Studiecirklar ger alla möjlighet att öka sin kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället.

Finns det specifika aktiviteter som du kommer att göra under vintern?

– Under vinter vill vi fortsätta jobba med studiecirklar ”Vårdstart” och ”Städstart”. Vi planerar också att starta studiecirkeln ”Kökstart”a som är en studiecirkel för alla som är intresserade av att arbeta i storkök. Vi är att vi fick projektmedel från Växjö kommun och projektet Fast Care för att fortsätta driva Familjekompis i Kronoberg, men även i Emmaboda och Nybro. Vi ska jobba med projektet från december 2023 till mars 2024 och matcha ihop ukrainska familjer med familjer som är etablerade i Sverige. Många av de ukrainska familjerna som deltog i projektet ”Kronoberg Cares” säger att det är väldigt svårt att integreras i det svenska samhället. Det tyder på stora kulturella skillnader och ofta svårigheter att få nya vänner i Sverige. Detta medför att många känner sig ensamma och inte exkluderade. Här har Familjekompis kunnat spela en viktig roll för att skapa sammanhang och gemenskap i det nya landet.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons