Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Karrar Saad: Jag fick ingen utbildning i mitt land och jag ville förändra mitt liv och min framtid

Karrar Saad för Mosaik:
– Jag fick inte min utbildning i mitt land eftersom våra levnadsvillkor var svåra och jag var tvungen att hjälpa min pappa med jobbet.
– Jag planerar just nu att öppna ett företag med flera avdelningar för att tvätta mattor, hotellakan och soffor.
– Jag älskar Sverige väldigt mycket, och jag vill bidra till dess utveckling och tillväxt. Jag vill göra Växjö till en turist- och ekonomisk destination.
Växjö • Publicerad 30 maj 2022
Foto: Maha Nasser

Media skrev om bidraget från affärsmannen Karrar Saad, en aktiv aktör i samhället, som började med att stödja ungdomsverksamhet, tillhandahålla gratis hårklippningar till vårdpersonal under Coronakrisen och slutligen tillhandahålla gratis tjänster till ukrainska flyktingar, utöver välgörenhetsarbetet han gör utanför Sverige. Vi ville belysa denna karaktär och veta mer om honom. Karrar Saad kom till Sverige 2003 och sedan dess har han studerat till många olika yrken, bland annat till undersköterska, busschaufför och inom byggbranschen. Men i slutändan valde han att investera. Karrar fick inte sin skolutbildning i Irak och uppgav att detta berodde på hans familjs levnadsvillkor.

– Jag gick inte i skolan på grund av de levnadsförhållanden vi levde i. För att jag och mina bröder hjälpte min pappa med jobbet. Vi sålde te med vår pappa i en kiosk på gatan. Efter det jobbade jag på restauranger och med byggarbete. Men mina systrar fick sin skolutbildning. Det är svårt för kvinnor att få jobb i vårt land, och kvinnor måste få ett certifikat för att kunna få jobb. 2003 bestämde sig min far för att resa till Sverige. Jag var 17 år då. Vi åkte med min far, men vi stannade ett tag i Iran och jag lärde mig det persiska språket och arbetade med översättning och turism där, säger Karrar Saad.

Annons

Blev du ledsen när dina systrar gick i skolan medan du var berövad utbildning?

– Jag kände mig inte ledsen eftersom mina systrar fick sin utbildning, tvärtom känner jag mig stolt över att jag kunde arbeta och bidrog till att ge dem möjlighet att lära sig. Idag läser en av dem medicin, en av dem läser flygplanspilot, en läser redovisning och en av dem är lärare.

I Sverige kunde Karrar Saad inte gå i skolan eftersom han inte kunde skriva och läsa på arabiska. Så han fick vuxenutbildning. Eftersom han var berövad utbildning i sitt land hade han en stor passion för lärande och fick utbildning inom olika områden.

– I klassen satt jag bredvid min pappa och mamma. Jag lärde mig svenska, och sedan läste jag en kurs i ett år inom byggområdet. Jag öppnade ett byggföretag, men det stängde efter ett tag på grund av mina problem med att förstå matematik, eftersom arbetet krävde många beräkningar. Efter det blev jag utbildad undersköterska och arbetade inom äldreomsorgen. Jag fick även en utbildning inom städning och efter det jobbade jag på en städfirma och blev arbetsledare för alla städarbetare i Växjö. Jag fortsatte utbilda mig och tog en utbildning för att köra buss och efter det jobbade jag som busschaufför och samtidigt jobbade jag med bus service, säger Karrar.

Karrar fortsatte inte med något av dessa jobb eftersom han kände att han inte hade uppnått sin dröm ännu, så han började fundera på att investera.

– Mitt första projekt var att öppna Kings Frisörs frisörsalong. Anledningen till detta var att Växjös befolkning var färre då och det fanns inte många frisörsalonger och när jag gick till frisörsalongerna för att klippa mig väntade jag länge på en tid. Därför tänkte jag genast satsa på detta område, och min systers man, som arbetade som frisör, hjälpte mig med det. När jag började låg priset fast mellan 150-200, och det här passade personer med begränsad inkomst, säger han.

Karrar var inte nöjd med bara ett företag å han öppnade Nutella Crepes house under pandemin. Sedan investera han i bilverkstaden Bilverkstad samt Smart Green City AB för en ångbiltvätt.

– När jag var i Dubai såg jag den här tjänsten där, så jag bestämde mig för att flytta den till Växjö. Andelen vatten som används är mycket liten. Det är ett sätt att minska risken för miljöskador vid biltvätt. Målet var att investera och säkra miljön på samma gång och att införa en ny tjänst i Växjö, säger Karrar.

Karrar Saad studerar just nu ett projekt för att öppna ett mattvätt-företag.

– Projektet är helt nytt och finns inte i Växjö. Där mattorna ska tvättas med modern teknik kommer jag att köpa de maskiner som är avsedda för detta från Tyskland och jag kommer att tillhandahålla tjänsten till priser som passar alla. Företaget kommer att ha flera avdelningar, bland annat en sektion för att tvätta mattor, en annan sektion för att tvätta hotellakan, och en sektion för att tvätta soffor, där det kommer att finnas ett engagerat team som ska besöka husen och rengör möblerna med ånga. Projektet är till för att Växjöborna ska spara sina pengar. Eftersom de inte kommer att behöva göra sig av med de gamla mattorna ifall de skulle bli smutsiga kan vi lämna tillbaka den ny som den var och till lägsta kostnad. Projektet beräknas öppna under detta år. För närvarande letar jag efter en lämplig plats för projektet eftersom jag vill ha en stor plats. Jag hoppas att det kommer att finnas ett samarbete från kommunens sida för att tillhandahålla nödvändiga faciliteter, säger han.

Annons

Karrar påpekar att han har svårt att få tag i anställda och säger att han inte fått det stöd som behövs från Arbetsförmedlingen när det gäller bemanningen. Även när han behövde stöd i början av investeringen.

– Egentligen behöver jag många anställda. Vi vill inte ha professionella arbetare, jag vill bara ha anställda och jag kommer att utbilda dem på jobbet. Tyvärr får jag inte det stöd som behövs.

Varför valde du att investera?

– Det var en barndomsdröm. Jag led mycket i barndomen, så jag ville förändra mitt öde och min framtid.

Funderar du på att investera utanför Sverige?

– Jag kanske utökar mina investeringar i andra länder, men jag vill inte flytta från Sverige. Jag älskar det här landet mycket och vill bidra till dess utveckling och tillväxt. Jag vill göra Växjö till ett turist- och ekonomiskt resmål och jag vill ge mer moderna och utvecklade tjänster som bidrar till stadens tillväxt. Jag vill inte tjäna pengar lika mycket som jag vill bidra till utvecklingen av staden jag älskar.

Berätta lite om ditt välgörenhetsarbete!

– Andra tycker att välgörenhetsarbete utsätter dem för förlust, men det är en vinst i alla fall. Den viktigaste orsaken till detta är att jag var fattig och levde under svåra omständigheter. Idag har jag förmågan att hjälpa, även i det lilla, och det gör mig glad. Så jag kommer att fortsätta att göra välgörenhetsarbete. I sommar kommer jag att tillbringa mina sommarsemester i Kenya och Benin i Afrika, för att arbeta med ett vattenprojekt för invånarna i byar som lider av vattenbrist.

Vad säger du till personer som kommer till Sverige som har svårt att få arbete?

– Lär dig språket, studera vilket område som helst, även om det inte är det område där du arbetade i ditt land. Du gillar inte nödvändigtvis yrket du arbetar i, men det kommer att underlätta ditt liv och förståelse för samhället.

Annons

– Jag råder alla att investera och var inte rädda för att förlora. Planera, studera ditt projekt väl, genomför det. Att investera är ibland äventyrligt. Välj dina vänner som påverkar ditt liv positivt, spendera inte din tid med vänner som klagar hela tiden, för de kommer att påverka dig negativt.

Foto: Maha Nasser
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons