Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Katioshia Hassan: Vårt riktiga hemland är landet som innehåller oss och det vi lever i, inte det där vi föddes

Katioshia Hassan till Mosaik:
- Alla saker runt omkring oss har värde och kan återvinnas och göras användbara av dem.
– Aktiviteterna som jag köra skapade vänskap mellan barn och relationer mellan familjer.
– När jag fick diagnosen cancer sörjde jag inte eller fick panik eftersom jag tror att vi är här för att utföra en uppgift och leverera ett budskap, precis som en brevbärare!
Växjö • Publicerad 19 december 2021

Katioshia Hassan flyttade till Sverige med sin familj 2017, och hon arbetar idag som elevassistent, förutom att hon utför många aktiviteter som främst riktar sig till barn. Det strävar efter att stimulera barns kreativa känsla och lära dem värdet av tid och värdet av sakerna runt dem så att de kan göra något värdefullt av det. Det lär också barnet att vara självständigt och att kunna lita på sig själv.

-Jag känner mig inte främmande i Sverige, eftersom vädret är detsamma som i mitt land. Dessutom är vårt riktiga hemland det land som innehåller oss och som vi lever i, inte det där vi föddes." Som Katioshia Hassan säger.

Annons

Hur lärde du dig skickligheten att återvinna och hantverk?

När vi var unga fick vi inte titta på tv, så mina systrar och jag brukade tillbringa sommarlovet och lära oss en massa saker som att rita och sticka. Sedan lärde jag mig att rita på glas och speglar, även presenter som vi brukade göra själva. Det var sommarläger för studenter och vi skulle hålla oss borta från våra familjer i fem veckor. Det var jag som lärde resten av eleverna att rita på speglar och glas och att arrangera blommor och så vidare.

Under kriget arbetade Katioshia i Syrien som volontär inom FN i programmet för flyktingbarn i lägren.

– Jag ville inte träna barnen i fritidsaktiviteter. Jag funderade på att lära dem saker som de skulle ha nytta av, så jag bestämde mig för att lära barnen att återvinna. Tanken var att lära barnen att dra nytta av sakerna runt omkring dem och använda dem som substitut för saker de inte kunde köpa. Till exempel lärde jag dem att återvinna burkar med bönor och tvål. De använder dem som saker för att sätta pennor, tandkräm, etc. Förutom att göra och dekorera väskor och göra kort och presenter till sina vänner. Hon säger.

Hur kom idén att starta barnverksamhet här i Växjö?

Början var när jag åkte för att hämta min dotter från Araby park arena, barnen hade lämnat en massa röra efter sig och lämnat en massa verktyg som små bollar, lim och papper. Personalen var städar platsen och ville bli av med dessa verktyg och slängde dem i soporna. Jag blev chockad när jag såg dem! För det första eftersom dessa material är dyra. För det andra finns det många barn i många länder som inte kan få dessa saker. Dessa saker kan också återvinnas och användas. Jag frågade dem om jag kunde vara volontär i denna aktivitet. Jag började med att lära barn att göra gratulationskort av färgat papper samt tidningar och tidskrifter. Efter det jobbade jag med kommunen och körde flera utbildningar på Araby park arena, Sensus och ABF.

Vilka aktiviteter köra du?

Jag genomförde verksamheten med att lära ut slöjd och återvinning på Araby park arena och samhälle kurs på ABF. Samt Syaktivitet för barn genomfördes med Sensus och ABF, där barn lär sig sy leksaker och kläder, shoppingkassar och sportväskor samt broderi. Förra veckan lärde de sig att sy en häxa för att fira Halloween. Dessutom gjorde jag ett projekt som heter "liten kock". I den här kursen lärde jag barn hur man kommer in i köket och använder köksmaskiner på ett säkert sätt. Förutom att förbereda en del måltider som soppa, pizza, pasta och efterrätter, samt förbereda och dekorera tårtor. Målet var att lära barnet att lita på sig själv när han lagar sin mat ifall föräldrarna är frånvarande, och barnet kan också överraska sina föräldrar vid speciella tillfällen och fira med andra. Jag körde även en annan aktivitet som heter "Soppa och en berättelse". Denna aktivitet varvas med andra aktiviteter där barnen deltar. Tanken med aktiviteten är att servera soppan som jag lagat för barnen och berätta en historia för dem medan de äter soppan. Under epidemin upphörde aktiviteten, så jag ändrade den till "frukost och en berättelse" och vi brukade träffas i parken och jag lagade frukost för barnen och berättade en historia för dem medan de åt frukost. Jag genomförde också ett projekt som heter "odla kompis" för barn. Jag älskar att jobba med barn. Speciellt de med särskilda behov. För att barn ger oss positiv energi.

Katioshia påpekar att dessa aktiviteter skapade vänskap mellan barn och familjer. Så att de kommunicerar och träffas utanför verksamheten.

– Vi brukade fira barns födelsedagar under aktiviteter, där barn och deras föräldrar deltar i firandet och ger presenter till barnet vars födelsedag vi firar. Eftersom de flesta här inte har släkt och när de firar barn helger kommer ingen, så det här var en bra idé, för att skapa vänskap mellan familjer. Nu har jag kontakt med 67 familjer. Vi firar också alla högtider som Eid al-Fitr, påsk, jul, halloween, Eid al-Adha och andra. Hon säger.

Annons

Katioshia fick cancer i handen och en del av handen togs bort som ett resultat.

– Jag tackade nej till cellgiftsbehandling och vägrade amputera min hand. Även om läkarna varnade för att tumören kan sprida sig till lungorna, men jag trodde på Gud och på mitt öde, för jag vet att vi är här i livet bara för att leverera ett budskap precis som brevbäraren. Och här är jag idag och njuter av god hälsa. Som Katioshia säger.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons