Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Klart: Rejäl hyreshöjning för Vidingehems hyresgäster

Växjö • Publicerad 17 januari 2024
Vidingehem har förhandlat klart hyrorna för 2024.
Vidingehem har förhandlat klart hyrorna för 2024.Foto: Pressbild

Under måndagen meddelade kommunala bostadsbolaget Vidingehem att förhandlingarna om hyrorna för 2024 är avklarade. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen Sydost är det klart att höjningen för lägenheter med varmhyra blir 4,97 procent. Justeringen gäller från den 1 januari 2024.

En av Hyresgästföreningens förhandlare, Mikael Nelander, menar att han har förståelse för att Vidingehem har höga kostnader, men tycker inte att hyresgästerna ska få bära hela bördan.

Annons

– Årets förhandlingsomgång har generellt sett präglats av kraftiga kostnadsökningar och höga yrkanden. Växjö är inget undantag från detta. I början av förhandlingen redogjorde bolaget för en hög allmän kostnadsutveckling. Jag har så klart förståelse för att kostnaderna stiger för bolaget, men hela den kostnadsbördan kan inte hamna på hyresgästerna. Många hyresgäster har svårt att klara av sin vardagsekonomi och en hög hyreshöjning kan få enorma konsekvenser, säger Mikael Nelander.

För den som har en hyra på 8 000 kronor innebär den nya hyresnivån en höjning på cirka 400 kronor. Varje tusenlapp högre eller mindre gör cirka 50 kronor i månaden.

Att det är tufft ekonomiskt för såväl företagen som hyresgästerna märktes vid förhandlingsbordet enligt Mikael Nelander.

– Under förhandlingarna har vi haft ett bra samtalsklimat och det är bra att vi kunde enas lokalt även om förhandlingarna drog ut lite på tiden. Det är tuffa ekonomiska tider för alla och det märks både vid förhandlingsbordet och när jag pratar med hyresgäster. Vi får hoppas att det värsta är bakom oss och att den ekonomiska utvecklingen vänder.

Daniel RydströmSkicka e-post
Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons