Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Konstmusikföreningen Media artes firar 40 år

Växjö • Publicerad 19 mars 2024
Hans Parment och Marsel Nichan från  Media artes.
Hans Parment och Marsel Nichan från Media artes.Foto: Maha Nasser

I Lördags anordnade konstmusikföreningen Media artes ett evenemang med ny och äldre elektronisk musik i Växjö konsthall. Anledning var Media artes 40-årsjubileum. Lisa Stenberg och Marta Forsberg spelade live, men verk av Hans Parment, Thomas Liljeholm och Marsel Nichan spelades också.

– Media artes är en ideell förening som har funnits över 40 år. Konstmusikföreningen Media artes har verkat för att främja konstnärlig verksamhet, primärt nutida konstmusik men också andra konstnärliga uttryck. Vi jobbar med musik men täcker många andra fält också, men musiken behöver vara en del. Det kan vara till exempel dans eller konstutställningar med musikinslag. Musik är grunden kan man säga och vi som har drivit det under alla år har haft en koppling till musiken. Vi undervisar i komposition, låtskapande och flöjt, säger både Hans Parment och Marsel Nichan från Media Artes.

Annons

Vad är föreningen syfte?

– Det är egentligen att lyfta smal musik. Vi brinner för barn- och ungdomsfrågor så vi vill gärna nå ut till dem också. Både när det gäller smalare instrument, till exempel havreolin eller blockflöjt men också vi vill också lära de komposition. Att man kan vara i princip hur fri i tanken som helst när man skapar musik. Det är det vad nutida musik är. Musik som är aktuell för oss nu, som skildrar vår tid. Äldre musik skildrar dåtidens problematik och ämnen.

Erbjuder ni utbildningar för musikintresserade?

– Ja precis, vi erbjuder workshops. Just nu har vi ingen, men oftast när vi har artister här så låter vi dem också jobba med barn.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons