Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Konstnären Fatima Moallim återvänder till barndomens Växjö: ”Känns viktigt att ställa ut här”

Växjö • Publicerad 30 april 2021
Fatima Moallim i hennes ateljé december 2020.
Fatima Moallim i hennes ateljé december 2020.Foto: BEHZAD ARTA

Fatima Moallim växte upp i Växjö med sin familj, men flyttade sedan härifrån som elvaåring.

Nu har hon återvänt till barndomens stad och ställer ut på konsthallen.

Annons

– Det är första gången jag ställer ut i Växjö och det kommer bli spännande. Jag var i Växjö lite kort för något år sedan, annars har jag inte varit där sedan jag flyttade när jag var elva år. Så det känns speciellt, samtidigt som det känns viktigt att komma till Växjö och ställa ut, berättar Fatima Moallim.

Fatima Moallim visar upp sin utställning ”Leila” på Växjö konsthall från den 16 april till 22 maj.

– Utställningen är döpt efter min äldsta syster. Den handlar lite dolt om det förflutna, gamla minnen som jag har från att jag var två år till elva år. Jag minns min tid i Växjö som väldigt idyllisk och fin, men samtidigt var det mycket som hände i mitt liv under den perioden. Jag strävar efter att visa upp hur det faktiskt var då, eller hur jag tror att det var, säger Fatima Moallim.

Vad har utställningen för tematisering?

– Paranoia, uppväxten och barndomen. Jag är en väldigt sökande person och det visar sig i utställningen - den grundar sig i barnet och det nostalgiska. Privat har jag frågat mina syskon flera gånger vad de minns från tiden i Växjö och för mig är det en väldigt romantiserad tid.

Hur menar du då?

– Romantiseringen av Växjö handlar nog till stor del om att det för mig känns som tiden innan alla problem kom. Just paranoian känns väldigt aktuell i rådande pandemi. Vad får och får man inte göra? Får vi träffa varandra? Till exempel. Osäkerheten i vad som är tillåtet och inte.

Till vem riktar sig utställningen?

– Alla åldrar, grupper, allt. Absolut alla. I och med att det kan vara svårt att komma ut och kunna gå på utställningar nu funderar jag på om det är möjligt att visa upp en del av min konst så att den även syns utifrån.

Fatima Moallim kommer ställa ut i Norra rummet, vilket har stora glasfönster som vetter ut mot allmänheten.

Annons

– Jag kommer försöka se till att allmänheten kan få se åtminstone en liten del av min utställning utifrån. Nu med covid-19 känns det ännu viktigare att konsten får ta plats i samhället och i människors liv. Vi kan inte inte göra konst bara för att vi har en pandemi i världen.

Vad vill du med din konst?

– Oj, svår fråga... Nå ut till människor och förstå mig själv. Det är väldigt viktigt med skapandeprocessen och konsten för mig. Jag är glad att jag har hittat ett sätt att skapa som får mig att må bra. När allt annat i livet är osäkert så är konsten säker för mig, avslutar Fatima.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons