1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Konstutställning på Araby Park Arena i Växjö

Växjö • Publicerad 16 mars 2023
Ghassan Enad, konstnär i Växjö
Ghassan Enad, konstnär i VäxjöFoto: Maha Nasser

I samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars höll Sensus en konstutställning i samarbete med Växjö kommun och Vidingehem AB vid Araby Park Arena. Utställningen innehöll över 40 målningar som förkroppsligar kvinnor från olika kulturer. Utställningen syftar till att uppmärksamma konstens betydelse och attrahera ett stort antal konstintresserade.

– Den här utställningen är bara för kvinnor. Jag ställde ut mina målningar och mina elevers målningar för att få dem att känna vikten av konst och att deras målningar har värde och kan visas. Vi håller denna utställning årligen i syfte att locka ett stort antal konstintresserade och Araby Park Arena var rätt ställe eftersom det finns ett stort antal människor med invandrarbakgrund där, och vi vill uppmärksamma dem på konst och dess betydelse. Syftet med utställningen var också underhållande. Utöver det finns ett konstnärligt budskap som vi också presenterar genom innehållet i målningarna. Till exempel besökte en kvinna i nittioårsåldern utställningen idag och hon stod och tittade på tavlorna och sedan dansade hon en speciell dans framför varje tavla för sig, och när hon var klar kom hon för att krama mig och ge mig blommor. När jag frågade henne om anledningen sa hon: "Jag har sett alla skeden av mitt liv på de här bilderna." Jag tror att den här kvinnan fick mitt konstnärliga budskap, säger Ghassan Enad, konstnär och ansvarig för utställningen.

Jag ser att alla målningar här förkroppsligar kvinnor. Kan du förklara för oss varför du väljer kvinnor att måla dem?

– Kvinnor är ett livsviktigt ämne för måleri och alla konstnärer hämtade inspiration från kvinnor eftersom konst utan kvinnor inte betraktas som konst. Naturen ocg djuren kan inspirera oss men kvinnor står kvar i toppen av listan över inspirationer för konstnärer. Kvinnor är huvudmotorn i min konst och livet.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.