Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Konstutställningen speglar sjukhusbygget i Räppe ur ett konstnärligt perspektiv

Växjö • Publicerad 31 augusti 2023
Foto: Maha Nasser

I fredags gick konstutställningen om sorg, trollkonster och humor av stapeln i Växjö konsthall. Utställningen, som hölls i samarbete med Region Kronoberg och konstkonsult art plattform, speglade ett halvår långt konstnärligt undersökande i Växjö och Räppe. Det är konstnärerna Ingela Johansson och Elin Sundström och kurator Sara Rossling som har arbetat på uppdrag av region Kronoberg med syfte att ge en konstnärlig blick på planeringen av ett nytt sjukhusbygge i Räppe.

– Utställningen är följd av ett projekt som har pågått här i Växjö under nästan ett halvår. I början av årsskiftet så fick två konstnärer, Ingela och Elin, i uppdrag att arbeta undersökande och ge en konstnärlig blick på planeringen av ett nytt sjukhus ute i östra Räppe. De har tittat både på platsen och jobbat i naturen. De har också varit i dialog med arkitekter de har träffat.

Annons

– Vi har gjort en massa besök på arkiv och samlingar. Vi har träffat bekanta och liksom tagit in historien kring platsen och kulturlandskapet, pratat med arkeologer och så vidare. Och sen har det arbetet genererat flera olika konstnärliga händelser så vi har bland annat haft föreläsning. Men själva sjukhusbygget meddelade ju politikerna att det skulle avbrytas i mitten av juni och då var vi nästan färdiga med det här undersökande arbetet. Så den här presentationen visar det arbete som har gjorts tidigare, säger kurator Sara Rosslin.

Utställningen handlar om sorg, trollkonster och humor. Där är Angela som har jobbat med humorn med sjukhusclownen och Elin arbetade med sorgen.

Foto: Maha Nasser

– Jag har tittat mer på frågor som estetik inom vården och hur man jobbar med konstsamlingar. Hur kan konstnärer jobba med estetik inom vården? Och de har gjort ett urval på väggen här med konstverk, säger Ingela Johansson.

Elin poängterar att användningen av Om sorg, trollkonster och humor i utställningens rubrik är liten ordlek.

– Jag har ju jobbat med rummet för avsked där man säger adjö till dem som har dött på sjukhuset och det rummet som skulle byggas på den nya tomten på det nya sjukhuset. Jag jobbade tillsammans med arkitekten.

Foto: Maha Nasser

– Ristningarna på stockarna har jag gjort. Inspirationen har jag hämtat från någonting som kallas för trolltråd. Den finns på etnografiska avdelningen i Smålands kulturarkiv här i Växjö. De är som brädor med de här inskurna tecknade bilder. De är från sextonhundratalet och de har olika betydelse då som ingen riktigt känner till. Jag tror att det är symboler för kraft eller kanske balans, säger Elin Sunström.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons