Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Kontantuttagen minskade i länet i fjol

Kronoberg • Publicerad 16 mars 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: ARNE FORSELL

Under andra halvåret 2021 minskade kontantuttagen i Kronoberg med 6 procent jämfört med motsvarande period 2020. Totalt tog kronobergarna ut 579 miljoner kronor i Bankomats kontantautomater, vilket i snitt är 475 kronor per invånare i månaden.

– I Kronoberg minskade kontantuttagen mer än i Sverige som helhet, där kontantuttagen minskade med bara 4 procent. Generellt ser vi att den tidigare ganska snabba minskningen av kontantuttag nu tydligt har bromsat in, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Annons

– När automater används allt mindre är det ett tecken på att behovet av kontantservice minskat. Sammantaget räknar vi med att både sätta ut och ta bort automater i framtiden, men det totala antalet automater kommer att minska de närmaste åren, säger Johan Nilsson.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 har Bankomat dock sett en kraftig ökning av kontantuttagen, jämnt fördelat över hela landet. De fyller nu därför på automaterna oftare än normalt.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons