1. Svenska
  2. العربية

Kraftig ökning av sömnmedel till unga i Kronoberg: ”En oroande utveckling”

Växjö • Publicerad 13 oktober 2022
Genrebild från If om förskrivningar på sömnmedel och lugnande medel som ökar kraftigt bland unga.
Genrebild från If om förskrivningar på sömnmedel och lugnande medel som ökar kraftigt bland unga.

På tio år har förskrivningen av sömnmedel och lugnande medel sexdubblats bland unga i Kronobergs län. Under 2021 hämtade 975 patienter i åldersgruppen 10-19 år ut sömnmedel och lugnande medel på recept, visar statistik från Socialstyrelsen som försäkringsbolag If har sammanställt.

– Det är en oroande utveckling att användandet av insomningsläkemedel bland unga ökar så kraftigt. Detta är ett ganska nytt fenomen. För tio år sedan förekom det knappt bland unga. Sömn är en viktig byggsten både för hälsa och välmående och sömnsvårigheter eller sömnproblem måste tas på allvar, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Samtidigt är förskrivningen bland ungdomar i Kronoberg lägst i hela landet per capita.

Statistiken visar även att användandet ökar kraftigt i de yngsta åldersgrupperna, 0-9 år, men från lägre nivåer. Däremot använder allt färre äldre personer sömnmedel och lugnande medel i Kronoberg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.