Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Kriminellt nätverk på väg att etablera sig i Växjö

Ett kriminellt nätverk är enligt polisen på väg att etablera sig i Växjötrakten och letar lokal. Polisen uppmanar nu fastighetsägare att vara försiktiga med vem de hyr ut till – enligt uppgift till Smålandsposten handlar det om Bandidos.
Växjö • Publicerad 22 februari 2022
Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Ebba Sund

– Vi har uppgifter om att ett nätverk som vi erfarenhetsmässigt vet sysslar med kriminalitet är på väg att etablera sig i Växjö med omnejd. Jag vill inte uppge vilket nätverk det här handlar om, säger lokalpolisområdeschef Jonas Eek.

Men enligt vad Smålandsposten erfar handlar det om Bandidos som försöker fortsätta att växa mot Växjötrakten från Värnamo där man redan har en klubblokal. Polisen vet att det finns kopplingar till mc-gänget när det handlar om flera grova våldsbrott som skett i Värnamo.

Annons

Jonas Eek säger att han inte känner till om det aktuella nätverket är på jakt efter en lokal i Växjö tätort eller närliggande orter som exempelvis Alvesta, Lammhult, Torpsbruk, Moheda eller Rottne.

– Det vi vet är dock att man är ute efter en lokal där man kan bedriva sin verksamhet och sannolikt försöker man få ett långtidskontrakt. Växjö kommer säkert att bli någon form av bas även om lokalen kanske inte hittas just i tätorten, konstaterar Jonas Eek, och tillägger:

– Vi anser att det är viktigt att fastighetsägare är observanta på det här och inte hyr ut till vilka som helst. Det kan mycket väl vara så att nätverket försöker ha bulvaner som står för hyreskontraktet, vilket är ett vanligt tillvägagångssätt.

Varför tror du att det här nätverket just nu vill etablera sig i Växjö?

– Vi vet inte vad det är som ligger bakom detta. Det har tidigare varit försök från andra nätverk att etablera sig i Växjö som vi fått stopp på. Antingen har de blivit dömda för brott eller så har det skett någonting annat som ändrat planerna.

Han säger att Växjöpolisen har ett nära samarbete med fastighetsägare.

– Vårt uppdrag är att skapa trygghet och att jobba mot den här typen av problematik som finns i samhället. Det är en del i det brottsförebyggande arbetet att vi inte vill ha hit nätverk som sysslar med kriminalitet. Men om man ändå lyckas etablera sig så agerar vi självklart mot dessa personer precis som vi gör mot andra nätverk som redan finns här, säger lokalpolisområdeschef Jonas Eek.

– Det finns ett antal etablerade nätverk i bland annat Araby, men det är mer löst sammansatta nätverk/grupperingar där det emellanåt uppstår intressekonflikter.

En uppmärksammad händelse var när polisen slog till mot Romano Mc klubblokal på Ljungadalsgatan i Växjö för sju år sedan. Husrannsakan skedde redan under invigningsfesten sedan en av gästerna knivskurits och det blev början på slutet för verksamheten i Växjö.

Under hela festen fanns en rad poliser redan i närområdet, bland annat piketpoliser, och spanare höll uppsikt över lokalen. Fordon stoppades för att personer som var på väg till och från festen skulle kunna identifieras.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons