1. Svenska
  2. العربية

Kronoberg i europeiskt samarbete - ska bli fossilfria

Växjö • Publicerad 16 mars 2023
Foto: Olof Elfverson

I enlighet med den europeiska klimatlagen har nu länsstyrelsen Kronoberg fått pengar från EU-programmet Interrreg Europe. Pengarna ska användas för att bidra till fler fossilfria transporter i såväl Kronoberg som resten av Europa.

Tanken är att länsstyrelsen ska samarbeta med andra europeiska länder för att ställa om till förnybara bränslen och elbilar. På så vis ska man få ner koldioxidutsläppen. Målet är att Kronobergs län ska vara fossilbränslefritt 2030.

– Vi behöver jobba på alla nivåer för att uppnå målen. Därför är de här projektmedlen så viktiga. En anledning till att vi har fått dem är för att vi har satt upp mål som går hand i hand med EU:s ambitioner i Agenda 2030, menar Aida Ramic, klimatstrateg på länsstyrelsen och huvudprojektledare i ett pressmeddelande.

Den 15 mars så har projektet en kickoff med personer från alla länder som deltar på residenset i Växjö, följt av två dagar med möten.

– Alla offentliga organisationer i Europa bör föregå med gott exempel i detta. Vi kommer även att involvera andra intressentgrupper, till exempel näringslivet. Genom samarbete och kunskapsutbyte kan vi dra nytta av de bästa idéerna från varje land, säger Aida Ramic.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.