Annons
  1. العربية
  2. Svenska

Kronobergspolitiker vill avbryta samarbete med rysk region

Växjö • Publicerad 1 mars 2022
Robert Olesen (S) gruppledare för Socialdemokraterna i Region Kronoberg och partidistriktets ordförande.
Robert Olesen (S) gruppledare för Socialdemokraterna i Region Kronoberg och partidistriktets ordförande.Foto: Oskar Tinggren

Partierna i Kronoberg vill utesluta den ryska regionen Kaliningrad från samarbetet Euroregion Baltic.

Euroregion Baltic är en politisk plattform för att utveckla det regionala samarbetet i sydöstra Östersjöområdet. Förutom Region Kronoberg är regionerna i Kalmar och Blekinge, Skånes kommuner, Region Bornholm i Danmark, två regioner i Polen, en i Litauen och Kaliningradregionen i Ryssland medlemmar.

Annons

Svenska regioner som är med i samarbetet har träffats och det finns ett ”rungande konsensus” om att utesluta Kaliningradregionen snarast, enligt ett pressmeddelande från Kronobergspolitikerna.

– Rysslands invasion av Ukraina gör det omöjligt för Region Kronoberg att ha ett samarbete med den ryska regionen Kaliningrad. Vi kräver därför att Kaliningrad utesluts ur Euroregion Baltic, säger Roland Gustbée ledamot i Euroregion Baltic och gruppledare för Moderaterna i Region Kronoberg.

– Den ryska invasionen av Ukraina är folkrättsvidrig och måste fördömas av hela världen. Region Kronoberg samarbetar med regionerna kring södra Östersjön i olika frågor. För att markera hur allvarligt vi ser på Rysslands agerande har vi idag begärt att Kaliningrad, som är en del av samarbetet Euroregion Baltic, ska uteslutas, säger Robert Olesen (S) gruppledare för Socialdemokraterna i Region Kronoberg och partidistriktets ordförande.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons