Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Kvinnor i Växjö tjänar 8,5 procent mindre än män

Växjö • Publicerad 16 mars 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: SIMON HASTEGÅRD

Män i Växjö tjänar i genomsnitt 8,5 procent mer än kvinnor. Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.19, medan män får betalt till 17, det visar nya siffror som SCB har tagit fram för Lön hela dagen.

Enligt beräkningen tjänar män i Växjö kommun i genomsnitt 35 400 kronor i månaden, medan kvinnor tjänar 32 700 kronor. På ett år tjänar således män cirka 32 400 kronor mer än kvinnor.

Annons

Lönegapet i Växjö kommun är större i förhållande till hela länet, men mindre jämfört med Sverige. I Kronobergs län är motsvarande siffra 7,6 procent och i Sverige är skillnaden 9,8 procent.

Siffrorna gäller personer som har sin arbetsplats i länet eller kommunen. Beräkningen bygger på Medlingsinstitutets officiella lönestatistik från 2019 som visar kvinnors och mäns genomsnittslöner där lönerna är uppräknade till heltid.

För att lönerna ska bli mer jämställda i Sverige önskar rörelsen Lön hela dagen bland annat att man jämställer föräldraförsäkringen och ökar tillsynen och skärper sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons