1. Svenska
  2. العربية

Läkare med missbruksproblem somnade under möten – får prövotid

Läkaren somnade under två möten, skrev ut narkotikaklassade läkemedel till sig själv och hade ett missbruk. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat att läkaren får tre års prövotid.
Växjö • Publicerad 19 januari 2023
Läkaren får tre års prövotid och ska vara drogfri.
Läkaren får tre års prövotid och ska vara drogfri.Foto: JESPER ZERMAN

Hösten 2020 gjorde Region Kronoberg en anmälan om en läkare som arbetat i regionen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt Regionens anmälan hade det i flera år funnits misstankar om att läkaren hade ett aktivt missbruk och företagshälsovården hade kopplats in. Annan personal hade uppmärksammat att läkaren ”var märkbart trött, dåsig, hade sluddrigt tal och somnade under två möten”.

Under ett möte visade det sig att läkaren förutom alkohol även ”högdoserat” narkotikaklassade läkemedel under flera års tid men det finns inga rapporter om att läkaren på grund av missbruket har begått några fel i sin yrkesutövning.

IVO:s utredning har visat att läkaren skrivit ut tusentals tabletter till själv, bland annat narkotikaklassade tabletter.

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat om en treårig prövotid för att kunna kontrollera att läkaren förblir drogfri.

Läkaren ska vara ångerfull och ledsen att denne inte sökte hjälp tidigare och ska nu ha valt ett nyktert liv.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.