Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Läkemedelsrobotar ska underlätta vård i hemmet

Växjö • Publicerad 5 december 2021
Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Sanna Tedeborg

Så kallade läkemedelsrobotar ska införas på test i hemsjukvården i Växjö kommun. Det beslutade omsorgsnämnden i Växjö på fredagen.

En läkemedelsrobot hjälper till och matar ut rätt medicin, i rätt dos och i rätt tid. Den påminner även när det är dags att ta medicinen. Roboten skickar dessutom ett larm till anhörig och vården om medicinen av någon anledning inte tas.

Annons

– Vi vet att andra kommuner som infört läkemedelsrobotar i hemsjukvården sett positiva effekter hos omsorgstagarna. Nu vill vi prova det här på ett ansvarsfullt sätt för att se om vi sedan kan införa det permanent, säger Ulf Hedin (M), ordförande i Växjö kommuns omsorgsnämnd, i ett pressmeddelande.

Kommunen hoppas att robotarna ska bidra till ökad självständighet och patientsäkerhet. Även verksamheten skulle gynnas då personalresurserna skulle kunna omfördelas.

Sedan 2020 har Förvaltningen för arbete och välfärd i Växjö kommun använt läkemedelsrobotar för ett 10-tal omsorgstagare med gott resultat, skriver kommunen på sin hemsida.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons