1. Svenska
  2. العربية

Lämnade oriktiga uppgifter till Försäkringskassan - döms för bidragsbrott

Växjö • Publicerad 17 mars 2023
Växjö Tingsrätt.
Växjö Tingsrätt.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Mellan maj och juni 2020 ansökte en då 32-årig man hemmahörande i Växjö om tillfällig föräldrapenning vid fyra tillfällen. Han har då lämnat uppgifter om att han skulle ha varit hemma vid barnet under dagar då han egentligen inte var det. Totalt betalades 9504 kronor ut felaktigt.

Mannen hävdar i förhör att det var hans före detta fru som gjorde ansökningarna utan hans vetskap. Han menar att det var hon som skötte ekonomin i hushållet och att han gav henne sin telefon för att hon skulle kunna göra det. Han sa till en början till polisen att han gjort ansökningarna för att han trodde att det inte skulle gå att bevisa att det egentligen var hans före detta fru. Detta för att han påstod sig vara säker på att hon skulle neka.

Han vittnar också om att han och den numera före detta hustrun under denna period låg i en konflikt och att han ofta bodde i en annan lägenhet.

I förhör säger mannen att han ”litade på (före detta hustrun) och förstod inte att hon skulle göra så

Tingsrätten finner dock inte mannens version som speciellt trovärdig. Pengarna har betalats ut till mannens konto och signerats med hans bank-id. De menar att han är relativt vag om hur det skulle gått till när exfrun ska ha ansökt om pengarna. De ser det också som märkligt att han skulle låta henne hantera hans mobiltelefon och inloggningar under en period när de befann sig i en konflikt.

Mannen har nu funnits skyldig för två fall av bidragsbrott. Påföljden blir villkorlig dom och 13200 kronor i dagsböter.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.