Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Länsstyrelsen vädjar: Spara el – annars kan den stängas av

Växjö • Publicerad 15 december 2022
Länsstyrelsen vädjar till kronobergarna att spara på elen.
Länsstyrelsen vädjar till kronobergarna att spara på elen.

Enligt länsstyrelsen står Kronoberg inför en kritisk elvecka. Det kalla vädret i kombination med att regeringen och Svenska kraftnät flaggat för ökat importbehov gör att risken för elbrist ökar i södra Sverige. Nu vädjar länsstyrelsen till alla kronobergare och aktörer att sänka eller flytta sin förbrukning för att undvika avstängning.

– Vi har arbetat aktivt med frågan sedan några månader tillbaka, både inom länet och med andra länsstyrelser i södra Sverige. Nu är läget extra kritiskt och vi behöver tillsammans både spara och jämna ut elförbrukningen över dygnet för att minska risken för avbrott, säger landshövding Maria Arnholm.

Annons

Det kan bli tal om en avstängning av elen som kommer vara som ett strömavbrott på enstaka timmar enligt länsstyrelsen.

– Vi står just nu inför en kritisk vecka. Lyckas vi minska vår förbrukning med två procent gör det stor skillnad. Den högsta belastningen är morgon och kväll. Alla kan göra något; ta en snabbdusch, sänka innetemperaturen, släcka lampor i rum som inte används eller hoppa över torktumlaren. Det handlar inte om att vi ska frysa i iskalla hem men gärna sänka ett par grader, säger Max Hector, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons