Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Länsstyrelsen varnar för giftig larv

Växjö • Publicerad 25 augusti 2023
Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och är gula med sex smala svarta längsgående ränder på ryggen. Larverna har tre par kraftiga svarta bröstfötter samt små svarta bukfötter på undersidan av resten av kroppen.
Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och är gula med sex smala svarta längsgående ränder på ryggen. Larverna har tre par kraftiga svarta bröstfötter samt små svarta bukfötter på undersidan av resten av kroppen.Foto: Mattias Lundvall

Under försommaren sågs den blåsvarta björkstekeln vars larver är giftiga och kan vara farliga för både människor och djur. Nu uppmanar Länsstyrelsen Kronoberg till försiktighet eftersom de förväntar sig att larver kommer att finnas på björkar i och omkring Växjö, Hovmantorp och Tingsryd.

Länsstyrelsen skriver att larven är giftig om man får i sig den. Det gör att betande djur, hundvalpar och barn kan råka få i sig dem när gräs är fullt av larver. Länsstyrelsen rekommenderar att man är uppmärksam och försiktig med små barn och djur. Larven finns bara vid björkar och oftast vid sådan träd som står öppet i skogskanter, parker, beteshagar eller liknande.

Annons

­– Den närmaste månaden lämnar de träden för att förpuppa sig i marken. Under den perioden är det bra att vara uppmärksam, säger Martin Sjödahl på Länsstyrelsen Kronoberg.

Larverna innehåller ett gift som är besläktat med det som finns i flugsvamp. Giftet skadar främst levern hos djuren och de kan plötsligt dö. Förloppet är mycket snabbt med symtom som slöhet och skakningar.

Under fjolåret gjordes fynd i bland annat Braås, Alvesta och Skruv och en viss ytterligare spridning väntas under 2023.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons