Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Länstrafiken får 20 miljoner kronor i stöd

Växjö • Publicerad 15 december 2022
Länstrafiken Kronoberg.
Länstrafiken Kronoberg.Foto: Elvedin Basic

De regionala kollektivtrafikmyndigheterna hade det tufft ekonomiskt under pandemin på grund av minskade biljettintäkter. I somras beslutade regeringen om ett tillfälligt, riktat stöd på en miljard kronor och nu har Trafikverket fattat beslut om fördelningen av stödet. Region Kronoberg får 20 miljoner kronor.

Kollektivtrafiken har ansökt om 1,2 miljarder kronor och eftersom stödet var på en miljard sätts ersättningen ner med samma procentsats för samtliga regionala kollektivtrafikmyndigheter. Det innebär att respektive myndighet får cirka 86 procent av vad de ha ansökt om.

Annons

Ersättningen utgår från minskade biljettintäkter. För att säkra att stödet bidrar till minskad trängsel i kollektivtrafiken justeras ersättningen, på samma sätt som under 2021, utifrån hur utbudet av kollektivtrafik har upprätthållits.

–Syftet med ersättningen är att säkra transportsystemets tillgänglighet även i tider av påverkan från utbrottet av covid-19. Kollektivtrafiken har kunnat fortsätta i tillräcklig omfattning för att undvika trängsel och på så sätt har ökad smittspridning undvikits, men det har blivit en ökad kostnad som nu ersätts, säger Lennart Kalander, avdelningschef Nationell planering på Trafikverket.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons