Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Lena Arlig vill att barnen ska släppa skärmarna och skapa med sina händer

Växjö • Publicerad 21 mars 2024
Krukmakarmästare Lena Arlig under barnkursen.
Krukmakarmästare Lena Arlig under barnkursen.Foto: Maha Nasser

I lördags anordnade krukmakarmästare Lena Arlig en workshop i krukmakeri för föräldrar och barn på Månvind pottery, Mårdvägen i Växjö. Workshopen låter föräldrar vara kreativa tillsammans med sina barn. De fick lära sig att skapa, lera, dreja, tumma, kavla och skulptera tillsammans. Deltagarna kan också hämta sina färdiga alster efter ett par veckor.

– Jag har jobbat med keramik i över 20 år. Mest har jag åkt runt på marknader. Jag har en historisk nisch, så jag har åkt runt på vikingatids- och medeltidsmarknader i väldigt många år samtidigt som jag jobbat heltid som lärare. Men sedan ett par år tillbaka har jag helt hoppat av lärarjobbet. Jag kom till ett vägskäl, jag var tvungen att välja och då valde jag keramiken och sedan hittade jag den här lokalen. Jag startade upp kursverksamhet här i augusti förra året och det har varit otroligt väl mottaget. Jag har köer till kurserna, de är fulla allihopa. Det känns jätteroligt, säger Lena Arleij och fortsätter:

Annons

– Det har gjort att jag inte har så mycket produktion längre utan det är mest kurser. Idag ska vi ha en kurs med föräldrar och barn, det är jätteroligt att se när barnen bli så fokuserade och kreativa. Utöver barnkursen har jag tre kvällskurser och en eftermiddagskurs i veckan för vuxna. Sen har jag olika helgkurser. På helgkurserna drejar man i två dagar och dekorerar den sista. Sen har jag en intensiv dröjning 3 dagar. I sommar ska jag för första gången hålla en fem dagar lång kurs, det ska bli spännande.”

Vad är syftet med ditt arbete?

– Just nu är det drejning väldigt populärt yrke, men jag känner ändå att det är något slags ansvar att man för det här yrket vidare med stolthet. Sen tycker jag att det är bra att få bort barn och ungdomar från den digitala världen och skapa mer med sina händer.

Lena Arligs studio.
Lena Arligs studio.Foto: Maha Nasser
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons