Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Magdalena Andersson (S) besökte idrottsförening på Araby: ”Jag har sett vad föreningslivet kan betyda”

Den förra statsministern Magdalena Andersson (S) togs emot av ungdomarna på Araby med öppna armar. Bland fotbollsmålen och samtalen vid sidlinjen hann Andersson prata med tjejerna i Araby IF om deras vardag.
– Jag märker att det finns mycket engagemang här och jag har sett vad föreningslivet kan betyda, säger hon.
Växjö • Publicerad 28 mars 2023
Magdalena Andersson på besök i Araby hos Araby If och spelarna (från vänster) Samdi Mahad, Hibo Omar och Bella Osman.
Magdalena Andersson på besök i Araby hos Araby If och spelarna (från vänster) Samdi Mahad, Hibo Omar och Bella Osman.Foto: David Johansson

Barnen och ungdomarna tog över Araby park arena och visade mycket glädje när den före detta statsministern Magdalena Andersson (S) var på besök i Växjö.

Den socialdemokratiska partiledaren hade under tisdagen hunnit att besöka Linnéuniversitetet och träffa damlandslaget i bandy inför VM. Men i slutet på dagen hann hon med ett besök på Araby park arena där en hel del ungdomar samlades för att spela fotboll, umgås och träffa den socialdemokratiska ledaren.

Annons

Anledningen till besöket var för att träffa Arabys idrottsförening som har slopat medlemsavgiften för att engagera fler ungdomar att idrotta i området. Något som Magdalena Andersson var positiv till.

– I dessa tiderna med inflation och hyreshöjningar som vi har, gör att många familjer i Sverige har det väldigt tufft. Inte minst om man har en försörjare i familjen. Där kan det vara ett sätt att tillgängliggöra idrotten för fler, säger S-ledaren.

Magdalena Andersson hade en heldag i Växjö och avslutade i Araby på eftermiddagen.
Magdalena Andersson hade en heldag i Växjö och avslutade i Araby på eftermiddagen.Foto: David Johansson

Flera flickor och tjejer från fotbollsföreningen berättade för Magdalena Andersson om deras livssituation, hur viktigt fotbollen är för gemenskapen och att det finns familjer som inte har råd att betala barnens avgifter för att idrotta.

Samtidigt gjorde Coronapandemin att många ungdomar valde att sluta idrotta, enligt en rapport från Riksidrottsförbundet RF Sisu.

Vad kan politiken göra rent konkret för att vända på det?

– Jag vet att Socialdemokraterna i Växjö ser hur viktigt det är med förenings- och idrottslivet och att det bygger gemenskap. Att tillgängliggöra idrotten, ha särskilda satsningar på idrotten som man ska använda till att engagera fler i idrott är otroligt viktigt.

På vilket sätt då?

– Bland annat med lägre avgifter eller som några andra gör med avgiftsfria aktiviteter. Drop-in aktiviteter är någonting som får ungdomar att prova på. Fritidsbank är ett annat sätt.

bild 1/4
Magdalena Andersson frågade tjejerna i Araby IF vad de vill jobba med i framtiden och flera svarade att de vill jobba inom vården.
Magdalena Andersson berättade att hon gärna ser sig som statsminister i framtiden igen.
Magdalena Andersson lyssnade på tjejerna som spelar fotboll i Araby IF.
Även tränaren Johan Hansson fick en pratstund med den förre detta statsministern.
Magdalena Andersson frågade tjejerna i Araby IF vad de vill jobba med i framtiden och flera svarade att de vill jobba inom vården.
Magdalena Andersson berättade att hon gärna ser sig som statsminister i framtiden igen.

Enligt siffror från SVT var det bara 18 procent av barnen som bor i stadsdelen Araby med i en idrottsförening 2021. Det visar på segregation, menar Magdalena Andersson.

– Vi lever i ett alldeles för segregerat samhälle och det är en av de prioriteringar jag har haft sedan jag blev partiledare att bryta segregationen. Ska vi bygga samhällsgemenskap måste vi också ha fler arenor där vi träffas och möts.

Annons

Hur vill ni göra det?

– Det handlar om att föräldrar ska få bättre möjlighet att få komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb. Det andra är förskola och skola som fångar upp alla barn och så man kan gå igenom skolan för då har man goda chanser att klara sig på arbetsmarknaden.

bild 1/3
Muna Rufai tar en bild på Hibo Omar och Bella Osman som står tillsammans med Magdalena Andersson på Araby park arena.
Tjejerna i Araby If fick en pratstund med Magdalena Andersson på ovanvåningen på Araby park arena.
Muna Rufai, Rawda Yusuf, Samdi Mahad och Hibo Omar som spelar fotboll tillsammans.
Muna Rufai tar en bild på Hibo Omar och Bella Osman som står tillsammans med Magdalena Andersson på Araby park arena.
Tjejerna i Araby If fick en pratstund med Magdalena Andersson på ovanvåningen på Araby park arena.
Elvedin BasicSkicka e-post
David JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons