Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Malin Lauber (S): ”Det får stora konsekvenser för Växjö”

Växjö • Publicerad 12 juni 2023
– Jag har respekt för deras beslut och kan inte gå in och ha synpunkter på det egentligen. Som jag har förstått det handlar det om att de fortfarande tycker att Räppe är ett bättre alternativ men att det ekonomiska läget gör att de inte finner det möjligt, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.
– Jag har respekt för deras beslut och kan inte gå in och ha synpunkter på det egentligen. Som jag har förstått det handlar det om att de fortfarande tycker att Räppe är ett bättre alternativ men att det ekonomiska läget gör att de inte finner det möjligt, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.Foto: Elvedin Basic

Det blir ingen nytt sjukhus i Räppe. Det beskedet har regionledningen gett.

– Vi får bara acceptera att de har gjort den bedömningen. Sedan är det tråkigt för allt det arbete som vi från Växjö kommuns sida har lagt ner. Det är många tjänstepersoner som har varit aktiva i detaljplanearbete och även i de funderingar kring vad vi kan göra med den gamla tomten där sjukhuset ligger nu, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Annons

Kommunchefen Catharina Rydberg Lilja och förvaltningschefen på samhällsbyggnadsförvaltningen, Per Sandberg, har nu fått i uppdrag att se över hur Växjö kommun ska hantera situationen och vilka kostnader kommunen har haft, kopplade till det planerade sjukhuset i Räppe.

– Jag har bett Per Sandberg att ta reda på det och vi måste nu se vilka handbromsar vi måste dra i så det blir så bra som möjligt här framöver, säger Malin Lauber.

Ritningen över det planerade nya sjukhuset i Räppe.
Ritningen över det planerade nya sjukhuset i Räppe.Foto: Region Kronoberg

Vad händer nu för Växjös del?

– Det här har en jättestor påverkan på Växjö kommun. Både för den nuvarande tomten (CLV) och de tankar som har varit kring Räppe, infrastruktur, planer och så vidare. Vi ska vara ärliga och säga att det får stora konsekvenser för Växjö. Så är det.

Vad händer med tågstoppet i Räppe, tror du?

– Det är upp till Trafikverket så klart men jag har svårt att se att de kommer att ha ett tågstopp i Räppe när det inte kommer dit ett sjukhus. Däremot tycker jag att det är väldigt viktigt att vi framhåller att dubbelspåret mellan Alvesta och Växjö, etapp ett, fortfarande blir kvar, att inte det kommer att stoppas på grund av att man tar bort stationen i Räppe. Det är otroligt viktigt för Växjö och Alvesta att vi får dubbelspåret, säger Malin Lauber.

En direkt effekt är att en pågående arkitekttävling om hur CLV-tomten ska utformas i framtiden kommer att avbrytas.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons