Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Manifestation mot folkmordet på hazarer

Växjö • Publicerad 10 oktober 2022
Manifestation i centrala Växjö för att fördöma folkmordet mot hazarer i Afghanistan
Manifestation i centrala Växjö för att fördöma folkmordet mot hazarer i AfghanistanFoto: Maha Nasser

Under parollen "Stop Hazara Genocide" anordnade afghaner i Kronoberg en manifestation i centrala Växjö i lördags. Demonstranterna fördömde folkmordet mot hazarer i Afghanistan, efter att minst 50 personer dödats och många skadats i en självmordsattack på en skola den 30 september.

– Vi fördömer de systematiska och avsiktliga attackerna mot hazarerna – särskilt attacken mot utbildningscentret Kaaj i Kabul, som resulterade i 50 folkmord, med 115 personer som utrotades den 30 september 2022. Vi samlas i solidaritet med hazarerna som utsätts för folkmord i Afghanistan, säger Qasim Wahidi, vice verkställande direktör för Home Association i Sverige.

Annons

Demonstranterna krävde att FN och det internationella samfundet skulle erkänna karaktären av de systematiska attackerna mot hazarerna i Afghanistan och inleda samtal med medlemmar av hazarerna om praktiska åtgärder för att skydda hazarerna i Afghanistan, inklusive internationellt stödda skydds- och övervakningsmekanismer. De uppmanade också den internationella brottmålsdomstolen att inleda ett ärende om de grymheter som hazarerna står inför och inleda en utredning om folkmord och brott mot mänskligheten. Dessutom krävde de att alla länder som tar hand om flyktingar skulle ta hänsyn till de tvärsektoriella skillnaderna och de många orsakerna till förföljelsen som hazarerna står inför. De uppmanade också dessa länder att prioritera hazarerna i sina vidarebosättningsplaner på grund av det brådskande, behövda skyddet av medlemmar av denna gemenskap, som bor i flyktingläger eller flyr från Afghanistan till andra länder.

– I skolan den morgonen träffade eleverna två personer. En av dem sköt mot människor och den andra, en ung man klädd i kostym, gick in på skolan och sprängde sig själv och dödade ungefär 50 eller fler personer. De vill inte att kvinnorna ska utvecklas och lära sig och de vill eliminera hazarerna som en folkgrupp. Detta har pågått i tusentals år, men det pågår fortfarande. Dessa människor har varit och är offer för folkmordet under en lång tid, säger Ahmad Rahimi, en av arrangörerna.

Hazarerna är en etnisk grupp som är inhemsk i Hazaristan-regionen i centrala Afghanistan och som huvudsakligen är bosatt där och är allmänt spridd över hela Afghanistan.

Många samlades för att fördöma folkmordet på hazarer.
Många samlades för att fördöma folkmordet på hazarer.Foto: Maha Nasser
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons