Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Marwah Alasadi kämpar för att autistiska barn över hela världen

Växjö • Publicerad 13 november 2023
Marwah Alasadi
Marwah AlasadiFoto: Privat

Marwah Alasadi kom till Sverige med sin familj 2020. Marwah har ett autistiskt barn. Det var detta som fick Marwah att söka efter en säker miljö där hon kan uppfostra sitt barn på ett hälsosamt sätt. Marwahs kamp för att hitta specialiserade center för autistiska barn och de höga kostnaderna för dessa centra fick Marwah att lämna Irak. De kom först till Jordanien och sedan till Sverige. Detta fick henne också att på egen hand lära sigoch specialisera sig på att hantera människor med autism. Idag arbetar Marwah för att hjälpa föräldrar runt om i världen att hantera sina barn med autism och adhd genom onlineföreläsningar och genom att publicera sina videor på sociala medier. Hon förbereder också för att öppna en ideell förening genom vilken hon ska ge stöd till barn med autism och hyperaktivitet i Växjö. Detta ska också hjälpa henna att etablera ett nätverk för att stödja barn med autism runt om i världen.

– Jag arbetade i Jordanien men jag ville flytta till Sverige eftersom jag visste att Sverige är ett land som respekterar olika människor. Jag har ett autistiskt barn. Han heter Nour och är nu 17 år gammal. Nour är anledningen till att jag lämnade Irak och åkte till Jordanien. Detta för att det inte finns något specialiserat center för personer med autism i Irak. De får inte heller gå i skolan med ”normala” barn. Så jag flyttade till Jordanien eftersom det fanns sådana center där, men de är dyra. Det var det som fick mig att studera om autistiska barn och sätt att hantera dem. Jag har studerat bland annat ABA och har certifikat. Utöver det har jag även läst många tränings- och rehabiliteringskurser för att hantera barn med autism och adhd. Jag försökte arbeta med att träna och utbilda min son. Då hade han stereotypa rörelser som kännetecknar de flesta autistiska barn. Med träning och utbildning lider mitt barn inte längre av dessa beteenden. Dessutom talar han tre språk flytande och studerar vid Katedralskolan i Växjö och är en framstående elev. Nour älskar Sverige och svenskarna väldigt mycket. När jag frågar honom varför säger han till mig att alla är glada här. Det är ett bevis på det goda bemötandet min son får av alla, säger Marwah Alasadi i en intervju med Mosaik.

Annons

Marwah håller bland annat som volontär på Sensus i Växjö föreläsningar för att öka medvetenheten för föräldrar som har barn med diagnosen autism. Hon håller också onlineföreläsningar för följare över hela världen.

– Jag använder sociala medieplattformar för att nå största möjliga antal människor runt om i världen. Jag har ungefär 12 000 från massa olika länder. Jag håller föreläsningar online om autistiska barn men lägger också upp videor med Nour där han eller vi gör olika aktiviteter. Jag förklarar i vilken utsträckning dessa aktiviteter och utbildningar har hjälpt i min sons utveckling. Detta ger människor ett incitament att fortsätta lära sig. Jag erbjuder också gratis privata konsultationer för föräldrar. Det finns positiva svar från föräldrar som utövar de övningar och aktiviteter som jag visar. De berättar att det får deras barn att må bättre. Det motiverar mig att göra en större ansträngning och försöka nå ut till ännu fler. Speciellt i länder där det inte finns någon medvetenhet om autism och hur man hanterar det, säger Marwah Alasadi.

Marwah Alasadi
Marwah AlasadiFoto: Privat

Varför tror du att Sverige är lämpligt för att uppfostra barn med funktionsnedsättningar?

– Här tar samhället emot olika barn och ger dem särskild omsorg och uppmärksamhet. De ses inte som funktionshindrade. Det vackraste jag hörde här i Sverige var när jag och min man var på en intervju på en barnavårdscentral och Nour fick diagnosen autism. Personalen sa till mig att det här barnet inte bara är mitt ansvar, utan det är deras ansvar också. Att det finns ingen anledning att vara orolig för honom. Vi har aldrig hört den här meningen någon annanstans. När vi lämnade centret var vi väldigt glada. För att deras ord gav oss stöd och styrka. Dessutom hjälper naturen här Nour att slappna av och sova lätt.

Det finns en del föräldrar som har autistiska barn som skäms över detta och vägrar prata om sina barns annorlunda förutsättningar. Hur hanterar du dessa människor och hur utbildar du dem att acceptera sina barn?

– Det är precis vad jag gör! Öka medvetenheten bland föräldrar om autism och hur man accepterar och hanterar sina barn. Det finns samhällen som inte accepterar olikheter. Därför skäms föräldrar över att ha ett autistiskt barn på grund av bristande medvetenhet. Detta skadar naturligtvis barnets psyke. För det bästa sättet att hantera ett autistiskt barn är kärlek och acceptans. Det bidrar till barnets utveckling. Det är detta som motiverar mig att utöka min aktivitet och nå så många som möjligt. För att barn med funktionsnedsättningar ska få nödvändig vård, utveckling och utbildning. Här i Sverige väljer vissa mammor att få lön i utbyte mot att de tar hand om sina barn med autism eller adhd men de vet inte hur de ska ge dem det stöd och den hjälp som behövs. Det i sin tur fördröjer barnets utveckling och bidrar till att tillståndet för barnet försämras.

Marwah planerar att skapa ett nätverk för att stödja autistiska barn. Dessutom förbereder hon för att öppna en särskild förening för att stödja autistiska barn i Växjö.

– Jag håller på att öppna en ideell förening i samarbete med Sensus. Genom föreningen kommer jag att ge många möjligheter att finnas tillgängliga för föräldrar och barn så att samordning sker med andra organisationer för att tillhandahålla särskilda aktiviteter för dem. Jag planerar också att etablera ett nätverk bestående av experter på området. De kommer sedan att genomföra föreläsningar online på flera språk, i syfte att sprida medvetenhet och kunskap. Dessutom vill jag studera till specialpedagog här i Sverige, vilket kommer att göra det möjligt för mig att hjälpa barn genom mitt jobb, enligt Marwah Alasadi.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons