1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Musiken förde Ali och Nader samman

Ali Kassab och Nader Mukarker till Mosaik:
– Vi startade partnerskapet när vi träffades och fann att vi delar samma ambitioner, så vi bestämde oss för att arbeta tillsammans.
– Vi har en plan om att etablera ett produktionsbolag 2023.
Växjö • Publicerad 19 januari 2023 • Uppdaterad 21 januari 2023
Ali Kassab och Nader Mukarker.
Ali Kassab och Nader Mukarker.Foto: Privat

Trots det förödande krig som Syrien har lidit och lider av, och som har fördrivit miljontals syrier i olika länder i världen har många hållit fast vid sina drömmar och ambitioner och försökt för att lyckas i andra länder. Ali Kassab är en ung man som tvingades att lämna sitt land och emigrera till Sverige för att söka efter en bättre framtid. Ali kom till Sverige med sin stora dröm om att nå stjärnstatus och han tar nu sina första steg för att uppnå det efter att han träffat musikern, kompositören och arrangören Nader Mukarker. Duon har bildat ett musikaliskt samarbete och börjat producera låtar i samarbete med andra personer. Duon har producerat ett antal låtar på arabiska, och de vill producera låtar på andra språk, som engelska och svenska. I början av 2023 kommer de släppa sin fjärde låt, "Mannik 3adiyeh”. Mosaik intervjuade den musikaliska duon, Nader och Ali, för att belysa deras musikaliska prestationer och framtidsplaner.

Berätta om partnerskapet som förde dig samman med Nader Mukarker?

– Vi startade partnerskapet när vi träffades och insåg att vi delar samma ambitioner, så vi bestämde oss för att arbeta tillsammans. Och detta partnerskap är inte begränsat till oss två, utan det finns andra människor som bidrar med oss i produktionen av låtar, inklusive Mohamed Aljaloudi med sitt band i Jordanien. Dessutom samarbetar vi med många låtskrivare. Vi har också fått hjälp av många parter som Musikhuset och Dante Enocson som arbetar på ABF Kronoberg. Nyligen tecknade vi ett samarbete med SR produktionsbolag och har ett samarbete med Bilda. Vi ska ha en konsert i samarbete med Bilda som kommer att hållas i Jönköping den 14 januari, säger Ali Kassab.

Hur många låtar har producerats hittills?

– Vi har producerat många låtar, inklusive de som har släppts och finns tillgängliga på vår Youtubekanalen och alla musikplattformar. Dessa låtar är Mema3a, Ahweh A Alshbak, Hobi Rja’ai och nya Mannik 3adiyeh. Dessutom finns det andra låtar som vi håller på att producera till framtiden. Alla låtar är på arabiska.

Finns det en plan för att producera låtar på andra språk som engelska och svenska till exempel?

– Nu förbereder vi en låt på arabiska och vi kommer att göra en engelska version av låten för att skicka in till Melodifestivalen. Det finns en kompis som kan sjunga den på engelska. Vi vill att den här låten ska sjungas på både arabiska och engelska, om låten väljs ut och Melodifestivalens regler tillåter det. Idag kan låtar sjungas på flera olika språk för att skapa en bredare publik som talar olika språk. Jag deltog i den serbiska motsvarigheten till Melodifestivalen 2004 med en låt på serbiska och engelska. Den kom på åttonde plats efter röstningen, så jag sjöng inte på scenen, säger Nader Mukarker.

Du är flytande i svenska och engelska, och eftersom du är i Sverige, varför sjunger du inte på andra språk?

– När jag sjunger på arabiska så sjunger jag med en större känsla eftersom det är mitt modersmål. När jag sjunger på engelska och svenska känner jag att jag sjunger i en orientalisk stil. Vissa människor kanske gillar inte det här, och andra kanske tycker att det är speciellt. Men jag kan säga att musik inte har något hemland eller språk. Idag är låtens text och språk inte längre viktigt. Det som är viktigt i låten är klangen, melodin och det musikaliska arrangemanget. Endast få människor bryr sig om låtens text. Jag är uppvuxen med orientalisk musik och nu studerar jag västerländsk musik. Jag kommer att dra nytta av den blandningen och skapa fantastisk musik som alla kan njuta av. Dessutom försöker vi göra mer internationell musik, säger Ali Kassab.

I vilken utsträckning hjälper din närvaro i Sverige, och i Växjö i synnerhet, dig att lyckas i den musikaliska biten?

– För det första, närvaron av avancerad teknik, som inspelningsstudios utrustade med den senaste utrustningen och teknikerna. Det finns ställen att träna på att spela musik och sjunga. Dessutom fick jag möjlighet att slutföra mina studier inom musikområdet vid Linnéuniversitetet. Det här är väldigt viktigt för mig och jag tar examen som musiklärare i juni nästa år, säger Ali Kassab.

Vilka är de största utmaningarna ni står inför?

– Ibland är det svårigheter att fortsätta studierna, och de intyg vi fått från utlandet blir inte godkända. Man kan behöva arbeta inom ett annat område som man inte tillhör, och det får dig att känna dig trasig. Du är inte erkänd som musiker om du inte är utbildad i Sverige, och all din musikaliska potential och erfarenhet ignoreras. Ibland tillåter de dig inte ens att kommentera en presto eller föreställning. Dessutom är det många fester som ber oss sjunga gratis. De uppskattar inte de ansträngningar vi gör och de timmar vi lägger ner på träning. För att vi ska stå en timme på scenen är det tjugo timmars träning och förberedelser. Det finns en budget för allt, men inte för musik, säger Nader Mukarker.

Ali kommenterar också om detta och säger: ”Jag har svenska musiker vänner som alltid säger till mig: ’Vi är trötta på att alltid spela gratis.’ Dessutom är det svårt att kommunicera. När jag kom till Sverige försökte jag hårt skapa kontakt med människor och företag, bygga relationer och hålla fester, men på ett ögonblick försvann allt det. Du kan inte alltid hålla kontakten med dessa företag eller personer. Det finns ett bristande intresse för den musikaliska aspekten i Kronoberg från människor och företag”

Hur kommer ni att övervinna utmaningarna?

– För det första, tron på vår konstnärliga talang. För det andra njuter jag av resan och det jag gör. Vi har också en plan att göra konserter i andra städer i Sverige och utomlands. Vi hoppas också på stöd från Kulturrådet, Växjö kommun och företag med anknytning till musik och arbete med kulturell mångfald, svarar Ali.

Vad är ert musikaliskt budskap?

– Mitt budskap är att sprida glädje. Jag blir glad när folk piggar upp. Under fester är det en atmosfär av intimitet mellan människor, och det är något som gör mig glad och jag gillar alltid att se det. Dessutom försöker jag alltid presentera elegant musik. Det är möjligt om jag gör ett obetydligt konstverk som lätt kan spridas och bli känt, men jag vill framföra ett budskap i konsten, säger Ali Kassab.

Nader säger om sitt musikaliska budskap att han vill behålla musiknivån.

– Som musiker måste jag behålla nivån på high-end musik från att förändras, jag försöker alltid presentera musik som anstår mig som musiker. Samtidigt är musik mitt sätt att uttrycka mina känslor. För att producera låtar som tonåringar gillar måste vi bryta den barriär som vi är uppfostrade på. Vi är uppfostrade med high-end österländsk och västerländsk musik. Men på något sätt måste det finnas en mellanfärg som passar alla, säger han.

Vad är dina framtidsplaner?

– Först kommer vi att fortsätta producera låtar, och det är möjligt att vi kommer att utöka och producera låtar på flera språk. Vi kommer även att fortsätta med konserter. Dessutom har vi en plan att etablera ett produktionsbolag 2023.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.