Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Nazanin Tavakoli: Jag kände mig fängslad i Afghanistan

Nazanin Tavakoli till Mosaik:
– Jag såg fram emot friheten, och jag är väldigt glad att jag kunde komma till Sverige.
– Det finns mer än 100 afghaner i Växjö som är analfabeter och behöver stöd och assistans.
Växjö • Publicerad 7 april 2023 • Uppdaterad 10 april 2023
Nazanin Tavakoli
Nazanin TavakoliFoto: Maha Nasser

Vissa växter växer inte på vissa ställen, men de kan växa och blomma på andra ställen eftersom jorden inte är lämplig för odling överallt. På samma sätt finns det vissa människor inte kan växa i vissa länder medan de växer och utvecklas i andra länder. Och många av de invandrare som flyttat för att bo i Sverige är ett bevis på detta. Nazanin Tavakoli är en afghan som växte upp i Iran, men kunde inte slutföra sina universitetsstudier i Iran på grund av seder, traditioner och familjelagar. Idag är Nazanin borgmästare i det afghanska samhället. Hon har förmågan att samla afghaner från hela Sverige för att gå ut och marschera i demonstrationer för att kräva det afghanska folkets rättigheter och afghanska kvinnors frihet. Nazanin jobbar som projektledare i Sensus och lär ut svenska för nyanlända.

– Jag flyttade med min familj till Iran direkt efter min födelse. Jag studerade på gymnasiet i Iran, men jag kunde inte fortsätta mina universitetsstudier eller arbeta på grund av familjeregler, seder och traditioner. Familjen tillåter inte kvinnor att arbeta och de säger att kvinnor ska stanna hemma och ta hand om barnen. Dessutom finns det inga möjligheter för oss som afghaner i Iran. Så jag flyttade till Sverige med mina två barn och min man. Jag var i Boteå först och sedan flyttade jag till Växjö. Jag såg fram emot friheten, och jag är väldigt glad att jag kunde komma till Sverige, för i mitt land finns det många lagar, seder och traditioner som jag hatar, säger Nazanin i en intervju med Mosaik.

Annons

Precis som vilken flykting som helst hade Nazanin svårt att integrera i början, men hon försökte övervinna det genom att lära sig språket.

– Jag försökte studera språket seriöst och intensivt. För jag ville verkligen lära mig, utvecklas och integrera. Jag brukade komma till Växjö vid åttatiden på morgonen och återvända till mitt hus i Braås vid fyratiden på eftermiddagen. På bussresorna pluggade jag också. Två år senare började jag jobba som cirkelledare. Det var under 2015 när det kom en tillströmning av flyktingar och det behövdes någon som kunde dari och persiska så att vi kunde undervisa de som kom från Afghanistan och Iran och inte kunde ett annat språk. Människor från mitt land behöver hjälp och ingen kan hjälpa dem på grund av dålig kommunikation, men jag kan, säger hon.

Nazanin började undervisa svenska till flyktingar i Sensus och hon hade många grupper. Eftersom hon var aktiv och hade en stor grupp afghaner som behövde hjälp fick Nazanin möjligheten till fast jobb på Sensus.

– Jag håller just nu på med ett projekt som heter "Tidigare insatser för asylsökande". Detta projekt erbjuder mycket stöd till flyktingar, säger Nazanin .

Nazanin gör sitt bästa för att hjälpa det afghanska samhället, eftersom det finns ett stort antal kvinnor och några män som är analfabeter, inte kan läsa eller skriva och har stora svårigheter att lära sig i Sverige.

– Nu har vi ett stort antal analfabeter i Växjö. Särskilt bland kvinnor som är mammor. Mer än 100 afghaner i Växjö är analfabeter och dessa människor möter dubbla svårigheter och utmaningar eftersom de inte kan lära sig ett annat språk lika lätt som andra och därför inte kan arbeta eller utveckla sig själva. De var offer för samhället, seder, traditioner och lagar. Vi måste hjälpa dessa människor och stödja analfabeter i att lära dem hantverk och stödja dem att starta egna företag så att de kan försörja sig själva. Vi har redan ett projekt som heter "Vi vill jobba" men vi väntar fortfarande på stöd från kommunen, säger Nazanin Tavakoli.

Du har organiserat många demonstrationer och valvakor med aktivisterna i Kronoberg. Hur kan du föra samman afghanerna?

– Jag har redan mycket kontakt med afghanerna eftersom jag har arbetat med dem länge och jag har goda relationer med dem eftersom jag har hjälpt dem privat och från mitt hjärta. Så jag kan samla afghaner från hela Sverige och inte bara i Kronoberg. Vi har även grupper på Facebook som vi kommunicerar genom.

Hur kommer du att använda den yttrandefrihet som man åtnjuter här i Sverige för att försvara det afghanska folkets frihet och rättigheter?

– Vi kommer att fortsätta att demonstrera för att höja afghanernas röster. Även om världen har svikit oss. Afghaner har arrangerat demonstrationer runt om i världen, men ingen har hört oss. Trots detta kommer vi att fortsätta att höja våra röster och demonstrera för att kräva det afghanska folkets rättigheter. Det är sant att vi bor i Sverige och åtnjuter rättigheter och friheter, så vi måste tänka på de som finns där, särskilt afghanska barn och kvinnor som har fråntagits sina mest grundläggande rättigheter. Afghaner är verkligen ledsna och besvikna. Kvinnor har inget liv, ingen framtid, och de känner att de sitter i ett fängelse, och det var precis vad jag kände när jag var där.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons