Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Ny fågelskrämma ska få bort fjäderfän från Växjö centrum

Växjö • Publicerad 13 oktober 2021
.
.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Växjö kommun har fått in flera klagomål om oförskämda fåglar i centrum. Därför har en handlingsplan tagits fram för att få bukt med problemet. Tillsammans med fastighetsägare och näringsliv har kommunen tagit hjälp av skadebekämpare för att utforma planen, skriver SVT Nyheter.

– Det handlar om att inte slänga skräp på marken, byta papperskorgar så att det vi slänger stannar där i och att fåglarna inte kommer åt det. Att det plockas undan på uteserveringar och att kolla av tak på fastigheter, säger Malin Engström, chef på tekniska förvaltningen i Växjö kommun, till SVT.

Annons

Förutom ovannämnda åtgärder har en ny sorts fågelskrämma satts upp på flera platser i stadskärnan. Från fågelskrämman ljuder ett läte av rovfågel, vilket ska få bland annat kajorna att undvika platsen. Enligt Växjö kommun har åtgärden varit lyckad.

– Det ska ju vara någon form av ljud som är som ett slags rovljud för dem så de inte vill sitta här. Och vi ser i år att vi har mindre problem med fåglar än vad vi hade förra året. Men vi vet ju inte riktigt vad anledningen till det är utan vi måste se det i ett längre perspektiv så att vi kan utvärdera, säger Malin Engström till SVT.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons