Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Nya regler för cruising och studentflak

Växjö • Publicerad 12 december 2022
Transportstyrelsen förtydligar reglerna kring cruising och studentflak.
Transportstyrelsen förtydligar reglerna kring cruising och studentflak.Foto: Montage/Smålandsposten

Transportstyrelsen har förtydligat reglerna som påverkar hur man får åka i exempelvis bilkorteger och på studentflak. Det har under en lång tid funnits undantag från kravet på hur många personer som får åka i ett fordon.

– Vi har velat styra upp och göra det mer tydligt vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Annons

De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2023 och det handlar bland annat om krav på att en cruising ska vara anordnad. Det är tillåtet att köra personbilar med fler passagerare kortare sträckor i en anordnad kortege, uppvisning eller motsvarande. Men det måste vara anordnade arrangemang och hastigheten ska vara max 20 kilometer i timmen.

– Vi medger undantag vid anordnade sammanhang och inte för vad som helst. Och det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är alltså inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registrerat för, säger Niclas Nilsson.

Transportstyrelsen gör det också tydligare att flakåkning, vid exempelvis skolavslutningar och karnevaler, endast är tillåtet i direkt samband med arrangemanget. Det har förekommit flakåkning innan och efter själva tillställningen med olyckor som följd.

– Man behöver vara tydlig med att detta är undantag från vanliga reglerna. Och de vanliga reglerna finns av en anledning. Vissa givna ramar och förutsättningar måste finnas för att undantaget ska medges. Och det har funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningar på ett sätt som inte är motiverat, säger Niclas Nilsson.

Färd i lastbil i samband med skolavslutning, karneval eller motsvarande får ske en kortare sträcka om ett antal krav är uppfyllda. Det handlar bland annat om att fordonet ska köras i högst 20 kilometer i timmen och att vägens högsta tillåtna hastighet är 70 km/h. Flaket ska vara utrustat med hållfast skyddsräcke för att hindra passagerare att ramla av, att polismyndigheten har underrättats om färdväg och tidpunkt innan transporten sker och att det finns ett tillförlitligt kommunikationssystem som gör att en utsedd passagerare direkt kan påkalla förarens uppmärksamhet vid händelser. Om mobiltelefon används ska ett samtal mellan förare och passagerare vara uppkopplat under hela färden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons