Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Nya regler för hemkarantän – tre grupper undantas

Kronoberg • Publicerad 24 januari 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON

Folkhälsomyndigheten presenterade nya karantänsregler på torsdagens pressträff. De som är vaccinerade med dos tre, har haft corona de senaste tre månaderna eller har ett jobb som har en samhällsviktig funktion behöver inte längre stanna hemma vid bekräftad smitta i hushållet, så länge de är symtomfria.

Annons

Tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet kortas även från sju till fem dagar, räknat från när personen i hushållet fick symptom.

För att minska trycket på testningen ändras också råden för när man bör testa sig. Personer med medicinska behov och de som finns inom sjukvård och äldreomsorg hör till de grupper som prioriteras. Det gör också alla som behöver jobba på plats – liksom skolelever.

Oavsett om man får ett negativt eller positivt självtest efter att ha haft symtom ska man stanna hemma tills man är frisk i minst fem dagar. Den som får ett positivt självtest behöver inte ta ett pcr-test.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons