Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Nytt projekt: Soptunnan säger till när den är full

Växjö • Publicerad 26 april 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: LUDVIG THUNMAN

Under måndagen sjösätts pilotprojektet ”Smarta sopkärl” för effektivare sophantering. Det är ett samarbete mellan SSAM, Green Tech-bolaget Bintel och Prezero inom ramen för Växjö kommuns innovationsprojekt Diaccess.

Det handlar om behovsanpassad tömning eftersom många sopkärl idag är långt från fulla när de töms. En fjärdedel av alla sopkärl i flerfamiljshus och verksamheter i Växjö har försetts med nivåmätare, som är uppkopplade via Wexnets Lorawan-nätverk mot Bintels tekniska plattform. När kärlen nå ett hämtställe sammantaget nått en viss nivå, beräknar systemet när det är mest optimalt för sopbilen att komma.

Annons

– Vi ska testa vilka fördelar som finns med AI-tekniken och optimerar under projekttiden utifrån olika parametrar, säger Per Gunnarsson, IT- och digitaliseringsansvarig på SSAM.

Projektet ska pågå fram till februari nästa år. Efter projektets slut görs en utvärdering om hur den behovsstyrda tömning skiljer sig från den som finns idag, bland annat vad gäller körsträckor och bränsleförbrukning.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons