Annons

Osama Al-Abidi är en inspirerande framgångssaga full av uthållighet och beslutsamhet

Växjö • Publicerad 5 augusti 2024
Osama Al Abidi.Foto: Maha Nasser

Osama Al Abidi är en framgångsrik ung man och framstående aktör i restaurangbranschen i Växjö. Osama kom till Sverige för bara tre år sedan. Trots sin bakgrund inom petroleumteknik och en barndom genomsyrad av affärer så fann han sig själv restaurangens värld. Plötsligt fick han ansvaret att driva den irakiska restaurangen Abu Nawas, som hans far ägde. Osama hade ingen aning om hur branschen fungerade, men han tvingades lära sig matlagningens krångligheter på grund av bristen på kockar. Osama lärde sig att laga mat och brände sin hand när han lärde sig baka. Osama blev partner med sin far i restaurangen, och idag står han på gränsen till att öppna en ny restaurang som specialiserar sig på orientalisk mat. Utöver restaurangerna förvaltar och hyr han även ut en välutrustad festlokal.

– Jag är född och uppvuxen i Libyen. Jag tog examen i olje- och gasteknik. Jag jobbade för ett oljebolag där. Vid sidan av mitt arbete som petroleumingenjör hade jag ett eget företag i Libyen. Jag hade bland annat en butik som sålde silver, klockor, armband och annat. Jag arbetade också med att köpa och sälja bilar. Jag har gjort affärer sedan jag var ung eftersom jag älskar handeln. Jag arbetade med en massa olika grejer. Som barn brukade jag sälja drakar och pappersskepp som jag skapat. Min dröm var att bli pilot, men jag valde oljefältet istället. Jag kom till Sverige för att sköta min pappas restaurang. Jag hade ingen erfarenhet av att arbeta på restauranger, säger Osama Al Abidi.

Osama Al Abidi.Foto: Maha Nasser
Annons

Vad tycker du om restaurangbranschen?

– När jag kom hit var restaurangbranschen som värst på grund av Corona. Därför försökte vi investera i restaurangen genom att göra förbättringar och renoveringar och lägga till nya måltider på menyn. Eftersom restaurangen är känd fick vi tillbaka våra gamla kunder och kunde även locka nya. Abu Nawas var den första restaurangen som etablerades på Verkstadsgatan 2013.

Vilka svårigheter möter en restaurangägare i Sverige?

– Brist på tillgång på personal. Ingen får importera arbetare från utlandet. Det är för dyrt och det är komplicerade villkor. Vi blir ofta utpressade av några kockar på grund av bristen på kockar. Så jag var tvungen att lära mig att laga mat när restaurangkocken plötsligt reste och det var högtid, var jag tvungen att tillbringa tre nätter för att lära mig att göra shish kebab. Sedan lärde jag mig att baka bröd och hela min hand brändes. Nu gör jag kebab av hög kvalitet. Jag jobbar för närvarande i restaurangen även när jag är hemma eller på semester. Restaurangens telefon finns alltid med mig. Jag tar emot kundens beställning, klagomål och förslag. Våra kunders tillfredsställelse står på vår prioriteringslista.

Vad tycker du om restaurangbranschen i Växjö?

– Växjö kommun stödjer investeringar när det gäller tillståndsgivning och annat. Men vi lider av tidpunkten för kontrollbesök. Kontrollen kommer oftast när det är som mest att göra och det förvirrar kunder och ibland skrämmer de, och många av dem lämnar innan de beställer. Förra gången satte de upp en checkpoint i området och stoppade alla som tog sig in på området och bad om deras legitimation. Folk hörde talas om det och kom inte. Snarare försvann folk från området. För det finns människor som kommer från förtryckande samhällen som är rädda för polisen även om inget görs. Det skadar vår verksamhet i hög grad och utsätter vår verksamhet för förlust. Även om kontroll är viktigt, oavsett om det är kontroll över miljön, hälsa eller olicensierade arbetare. Deras kamp mot olicensierade arbetare hjälper oss också mycket.

Har du planer på att expandera och öppna fler restauranger?

– Ja, för närvarande förbereder vi för att öppna en ny restaurang där Brödernas låg tidigare. Restaurangen kommer att servera frukost, lunch och middag. Det kommer att bli orientalisk mat av olika slag och kulturer. Vi kommer kombinera alla arabiska kök. Vi har för närvarande sex anställda på Abu Nawas, och vi kommer att anställa sex till för den nya restaurangen. Vi planerar på att öppna många restauranger i Växjö, men även i andra städer i Sverige. Planen är att vi ska utrusta ett storkök och mat distribuera till våra restauranger. Detta löser problemet med otillgänglig arbetskraft och minskar kostnaderna. För en person som lagar mat till 100 personer kan laga mat till 800 personer.

Förutom att investera i restaurangbranschen investerar Osama i att hyra ut en festlokal.

– Vi har en hall utrustad med en kapacitet på hundra personer. Vi uppfyller alla önskemål till våra kunder, såsom skräddarsydda dekorationer, DJ, vanlig och professionell fotografering, mat och tårta samt paljetter till bröllop och födelsedagar. Priserna är flexibla och beror på kundens önskemål.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons