Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Otryggheten ökar i Växjö

Växjö • Publicerad 23 december 2020
Foto: Nadia Hagberg

Årets trygghetsmätning i Växjö kommun visar att otryggheten bland invånarna ökar. 2 700 slumpmässigt utvalda kommuninvånare har fått svara på frågor kring hur de upplever tryggheten i deras bostadsområde, om de varit utsatta för brott eller känner oro för att utsättas för brott. 1666 personer svarade på undersökningen, alltså 62 procent av de utvalda invånarna.

Trygghetsmätningen visar att den upplevda otryggheten ökat något i Växjö kommun under 2020 jämfört med 2019. Några områden som sticker ut negativt i trygghetsmätningen är att det finns problem med att kvinnor antastas, att oron för att bli överfallen eller misshandlad har ökat i kommunen, att känslan av otrygghet i stort sett har ökat i alla kommundelar, att oron för inbrott fortsatt är relativt hög på landsbygden, att buskörning med mopeder bedöms vara ett påtagligt problem och att ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen fortfarande är ett problem i Araby, på Teleborg och andra delar av Växjö tätort, däribland Hovshaga.

Annons

Det totala indexet blev 1,72, på en skala från 0-6 där 0 är bäst. 78 procent av de som svarat i Växjö kommun uppger att de inte utsatts för något brott under året, vilket är färre än resultatet från 2019 då indexet var 1,44 och 79 procent angav att de inte blivit utsatta för brott.

– Polisen och Växjö kommun har sedan föregående mätning genomfört ett antal insatser i syfte att öka säkerheten och tryggheten i kommunen. Men vi är också medvetna om att vi har fler utmaningar och mätningen är ett bra sätt för oss att få reda på vad som behöver prioriteras, säger Jonas Eek, lokalpolisområdeschef i Växjö och Alvesta kommuner.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons