Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Parkerade sin bil åt fel håll – förlorar strid om p-böterna

Växjö • Publicerad 24 februari 2023
.
.Foto: Tomas Löwemo

En bilförare fick i höstas p-böter när hon parkerade sin bil utanför ett träningsställe i Växjö. Enligt parkeringsvakten hade hon brutit mot parkeringsreglerna eftersom hon hade ställt fordonet åt fel håll på gatan, vänd mot trafikens färdriktning.

Växjöbon överklagade först p-boten till Polismyndigheten och när hon inte fick något gehör där, fortsatte hon striden i Växjö tingsrätt.

Annons

Hon medgav att hon hade parkerat sin bil ”åt fel håll” men förklarade att hon använde träningsställets p-plats och att fordonet stod inte på vägbanan eller utgjorde något hinder för trafiken.

Men tingsrätten går nu på polisens linje i p-tvisten. Domstolen hänvisar till ett liknande rättsfall där en bilförare fick böter för att ha parkerat mot färdriktningen ”i en parkeringsficka i direkt anslutning till körbanan”. I det fallet bedömde hovrätten att parkeringsfickan skulle anses vara en del av vägen och att böterna var korrekt utfärdade.

”Parkeringsanmärkningen har utfärdats i enlighet med gällande föreskrifter”, skriver tingsrätten i sitt beslut och Växjöbon måste nu betala p-boten.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons