Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Patient drack för mycket vatten – dog efter hjärtstopp

Kronoberg • Publicerad 12 januari 2024
Genrebild.
Genrebild.Foto: BO AKESSON

En patient på ett av länets sjukhus avled efter ett komplicerat hjärtstopp. Nu har Region Kronoberg gjort en Lex Maria-anmälan efter att behandlingen som gavs kan ha bidragit till att patienten avled.

Patienten med flera psykiatriska diagnoser ska ha fått hjärtstillestånd till följd av att ha druckit stora mängder vatten och därmed drabbats av vattenförgiftning. Patienten fick efter långvarig hjärt-lungräddning tillbaka hjärtaktivitet men var fortsatt djupt medvetslös. Patienten hade mycket låga nivåer av natrium i blodet som bedömdes vara en följd av det höga vattenintaget och den behandling som initialt gavs på sjukhus ska ha försämrade patientens möjlighet att göra sig av med vattenöverskottet. Enligt ett pressmeddelande kan detta ha försämrat patientens redan dåliga prognos och kan ha bidragit till att patienten avled fem dagar senare.

Annons

Region Kronoberg uppger att det är potentiellt livshotande att dricka mycket stora mängder vatten då det kan leda till svår hjärnsvullnad. Att tillståndet blir så uttalat att det leder hjärtstillestånd är mycket ovanligt och har hög dödlighet.

Kliniken har sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder vilket bland annat innefattar intern utbildning i hantering av komplexa ovanliga sjukdomstillstånd.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons