Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Patient fick för hög dos Alvedon – avled senare på sjukhuset: ”Kan ha bidragit”

En patient med njurproblem behövde intensivvård efter att ha fått en för hög dos Alvedon.
Nu Lex Maria-anmäler Region Kronoberg händelsen som en allvarlig vårdskada.
Patienten avled senare på sjukhuset.
Kronoberg • Publicerad 20 juni 2023
Region Kronoberg
Region KronobergFoto: Elvedin Basic

Region Kronoberg har Lex Maria-anmält en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Regionen skriver i ett pressmeddelande att en patient på ett av länets sjukhus fick en för hög dos med paracetamol – den aktiva substansen i Alvedon – efter en akutoperation på sjukhuset.

Eftersom patienten hade problem med njurarna ledde den höga Alvedondosen till att hen drabbades av svikt i olika organsystem vilket krävde intensivvård. Efter intensivvården fördes patienten över till en annan vårdavdelning men avled senare på sjukhuset.

Annons

Kan dödsfallet kopplas till den för höga dosen paracetamol?

– Det har inte orsakat dödsfallet, så mycket kan jag säga. Men det kan ha bidragit till dödsfallet. Det är därför vi anmäler enligt Lex Maria så att IVO får göra sin bedömning. Men i det här fallet måste man även ha med sig att patienten var allvarligt sjuk, säger Region Kronobergs chefläkare Pär Lindgren.

Pär Lindgren vill inte kommentera patientens ålder eller på vilket av länets två sjukhus som läkemedelsmisstaget inträffade.

– Alvedon uppfattas nog både i samhället i stort och även inom hälso- och sjukvården som ett snällt läkemedel som kan ges till alla patienter, men man måste vara uppmärksam på patienter som har nedsatt njur- eller leverfunktion. Vi önskar att våra journalsystem skulle vara bättre så att man lättare kan identifiera riskpatienter för paracetamol, men där vi inte i dag. Nu bygger doseringen på medarbetarnas kunskap om patienten, fortsätter Pär Lindgren.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons