Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Per Magnus Johansson pratar om sin nya bok ”Corona, en psykoanalytikers dagbok”

Växjö • Publicerad 20 oktober 2023
Jan Bärtås och Per Magnus Johansson.
Jan Bärtås och Per Magnus Johansson.Foto: Maha Nasser

Under tisdagskvällen anordnade Det fria ordets hus i Växjö ett samtal med psykoanalytikern Per Magnus Johansson. Han har skrivit ned sina tankar i korta texter som publicerades på nätet och fann snabbt en stor läsekrets. Dessa dagsedlar om vår dramatiska, omtumlande och ovissa samtid har samlats i tre böcker utgivna på Bokförlaget Korpen. Nu samlas de i en bok under titeln ”Corona, en psykoanalytikers dagbok”. Det var Jan Bärtås, journalist på Smålandsposten, som hade samtalet med honom på scen.

– Idag så har vi ett samtal med en psykoanalytiker som heter Per Magnus Johansson och Jan Bärtås från Smålandsposten. Per Magnus har skrivit under dagsedlar om pandemi och corona. Boken handlar om vad vi gjorde under corona, vad som hände med oss som människor? Den tiden handlade mycket om ensamheten för många människor, säger Joakim Granlund, kulturutvecklare på det fria ordets hus och fortsätter:

Jan Bärtås och Per Magnus Johansson i samtal på Det fria ordets hus.
Jan Bärtås och Per Magnus Johansson i samtal på Det fria ordets hus.Foto: Maha Nasser
Annons

– Detta evenemang är bara ett av de evenemang vi håller i höst. Förra veckan hade vi ett evenemang om Banned books. Det började i USA för flera år sedan, där man lyfte upp förbjudna böcker i världen. Och det är väl just det som är problemet med yttrandefrihet, att någon ibland går in och bestämmer att den här boken får du inte läsa, för jag tycker att det handlar om till exempel homofobi, rasism eller hatspråk. Dessutom har vi många andra evenemang inklusive Växjös fristadsförfattares boksläpp.

Per Magnus Johansson är privatpraktiserande psykoanalytiker, utbildad i Paris. 2003 blev han docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han är grundare och redaktör för kulturtidskriften Arche, som tilldelades priset Årets kulturtidskrift 2018. 2006 fick han franska utbildningsministeriets Officer dans l’Ordre des Palmes Académiques. Genom åren har han publicerat ett femtontal böcker.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons