1. Svenska
  2. العربية

Personer under 50 rekommenderas inte covidvaccin

Växjö • Publicerad 12 mars 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: PETTER ARVIDSON

Den 1 mars började Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för covid-19-vaccination att gälla.

Personer i åldern 18–49 år rekommenderas inte längre någon ytterligare dos och inte heller någon grundvaccination. Om man tidigare inte har vaccinerat sig är det fortfarande möjligt att boka tid, liksom för en tredje dos. Det ska i sådana fall ha gått minst nio månader sedan den senaste dosen.

Alla personer som är 80 år och äldre samt personer boende på särskilda boenden för äldre (SÄBO), rekommenderas att vaccinera sig med ytterligare påfyllnadsdos. Personer som är mellan 65 och 79 år eller över 18 år och i riskgrupp kan också vaccinera sig med en påfyllnadsdos. Det ska då ha gått minst sex månader sedan senaste dos.

I höst rekommenderas alla över 65 år samt att i riskgrupp över 18 år en påfyllnadsdos.

Mellan den 1 mars 2023 och den 29 februari 2024 rekommenderas personer i åldern 50–64 år en dos som i första hand bör ges inför höst- och vintersäsongen 2023/24. Det ska ha gått minst nio månader sedan senaste dos.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.