Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Polisen om ökade otryggheten: ”De är oroliga helt i onödan”

Brottsligheten har inte ökat i Kronoberg. Däremot har otryggheten bland invånarna gjort det. Ola Severinsson, kommunpolis i Växjö och Alvesta, menar att uppfattningen som allmänheten har kring brottsligheten är felaktig.
– Jag kan sticka ut hakan och säga att det inte är farligt att gå ut när det är mörkt om är man äldre, säger han.
Kronoberg • Publicerad 19 september 2022
Ola Severinsson är kommunpolis i Växjö och Alvesta.
Ola Severinsson är kommunpolis i Växjö och Alvesta.Foto: Josefine Stenersen Nilsson

Förra året polisanmäldes drygt 18 000 brott runt om i Kronobergs län. I fem av kommunerna, Alvesta, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö, har brottsanmälningarna minskat medan anmälningarna har ökat i Lessebo, Markaryd och Älmhult.

Vi tog kontakt med Ola Severinsson, som har varit polis i över 35 år och nu är kommunpolis i Växjö och Alvesta, för att fråga om brottsligheten och otryggheten i Kronobergs län.

Annons

– Kronobergs län är en lugn del i Sverige. Antalet anmälda brott står inte i paritet med den upplevda känslan av otrygghet. Folk matas i ett konstant flöde på sociala medier och på nyheterna om skjutningar i Stockholm, Malmö och Göteborg och tror att det är värre här också. Men det är det inte, säger Ola Severinsson.

Antalet anmälda brott i Kronobergs län i fjol minskade med 330 jämfört med året innan. Samtidigt visar polisens trygghetsmätningar bland annat att antalet som uppger att de har utsatts för stöldbrott de senaste tolv månaderna är betydligt fler än brottsanmälningarna om stölder. Ola Severinsson berättar att en allmän uppfattning är att ju längre ut från huvudorten man kommer, desto mer otrygg är invånarna.

– Det beror på olika faktorer. Man ser och läser nyheterna och invaggas i en tro och känsla att brottsligheten är högre nu och att det är så mycket just nu, men det är det inte. Inte i Växjö och inte i Kronobergs län.

Det är ju många som känner en oro att utsättas för brott. Hur ser du på det?

– Vi har äldre i Ingelstad, Moheda och i skogen norr om Rottne där gamla människor inte vågar gå ut och det är såklart allvarligt men det är synnerligen ovanligt med brott mot äldre på landsbygden. I sådana fall är det om offret och gärningspersonen känner varandra. Jag kan sticka ut hakan och säga att det inte är farligt att gå ut när det är mörkt om är man äldre. De är oroliga helt onödan. Men jag vill understryka att polisen har respekt för den oron som finns därute och vi kan aldrig ta ifrån otryggheten och rädslan hos människor.

Hur gör polisen för att öka tryggheten?

– Vi jobbar på olika sätt, bland annat genom synlighet och att vara där de upplever otrygghet. Jag försöker också vara ute och informera om det här på skolor och pensionärsföreningar, i föreningslivet och i näringslivet. Den bilden som allmänheten har kring det här är i stor utsträckning felaktig. De grundar det på vad de hör och läser på sociala medier och på nyheterna men det gäller inte Kronoberg.

Ola Severinsson har varit polis i 36 år och sett hur brottsligheten förändrats. Men han menar att det inte är så stora skillnader som många verkar tro.

– Brottsligheten och anmälningsgraden är annorlunda men samhället har inte förändrats så mycket som folk tror. Det finns kriminella i Kronoberg också men huvuddelen är skötsamma och mycket har blivit bättre. En sådan sak är att ungdomarna dricker mindre alkohol och det är bättre ordning på krogen. Berusningsnivån är betydligt bättre nu.

I Växjö finns bland annat trygghetsföreningen V.G.T, Vi går tillsammans, som erbjuder sällskap hem på Campusområdet, och Växjö Charitys trygga som genomför trygghetsskapande insatser i det offentliga rummet för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Annons

– Sådana satsningar är otroligt viktiga. Vi klarar inte det här själva och hela upplägget bygger på att vi gör det här tillsammans. Med näringslivet, föreningslivet och medborgarna. Det här är två jättebra exempel på hur man kan jobba.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons