Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Priserna på små lägenheter sjunker kraftigt i Växjö

Växjö • Publicerad 23 augusti 2023
I Sundsvall får studenterna mest bostadsyta för pengarna. Dyrast är enrummarna istället i Stockholm, Göteborg och Lund.
I Sundsvall får studenterna mest bostadsyta för pengarna. Dyrast är enrummarna istället i Stockholm, Göteborg och Lund.Foto: Maskot

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik gjort en ny kartläggning av bostadsrättspriserna i svenska studentstäder. Det handlar om försäljningar av bostadsrätter med ett rum och kök.

I Växjö har bostadspriserna på enrummare gått ner med hela 22 procent det senaste året enligt kartläggningen.

Annons

– Att priserna sjunkit det senaste året kan vara en fördel för unga som ska köpa sin första bostad. Samtidigt slår de stigande räntorna extra hårt mot unga, som ofta är högt belånade. På flera platser runtom i landet har boendekostnaderna nära fördubblats det senaste året, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Enligt kartläggningen är ett genomsnittspris på enrummare i Växjö 977 058 kronor vilket ger ett medelpris på 28 737 kronor per kvadratmeter.

I hela Sverige är genomsnittspriset 1 765 994 kronor för en enrummare. Det innebär ett medelpris på 51 941 kronor per kvadratmeter.

Prisstatistiken baseras på försäljningen av bostadsrätter med ett rum under perioden 1 april 2022-31 maj 2023 i Sveriges största studentstäder. Medelpriset baseras på försäljningar under maj 2023.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons