Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Rättspsyk får kritik från IVO - efter olaglig övervakning av ett besök

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) riktar nu kritik mot rättspsyk i Växjö efter att de övervakat ett besök som en patient fick, utan att ha stöd för det i lagen.
Växjö • Publicerad 4 februari 2023
Rättspsyk i Växjö.
Rättspsyk i Växjö.Foto: Lars-Goran Rydqvist

I augusti 2021 tog en patient på rättspsyk emot besök av sin syster och sin svåger. Besöket övervakades av personal, som även tog anteckningar över vad som sades. Detta menar IVO att man gjorde utan stöd i lagen.

Enligt ett yttrande från säkerhetsutvecklare så togs beslutet med hänsyn till ordning och säkerhet, samt att beslutet godkändes av säkerhetsansvarig. Man menar också att man hade stöd för att övervaka besöket i socialstyrelsens föreskrifter.

Annons

IVO är av en annan uppfattning och konstaterar att rättspsyk brustit i sitt hanterande av ärendet. IVO kommer att följa upp och kontrollera vilka åtgärder som tagits för att undvika att något liknande händer i framtiden

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons