Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Regionanställd hjälpte privatklinik – åtalas för dataintrång

Växjö • Publicerad 11 maj 2022
Foto: Lennart Ernstsson

När en sekreterare som arbetar för Region Kronoberg i julas fick en chokladkartong utan avsändare blev chefen misstänksam och kopplade in regionens säkerhetsenhet. Kontrollen visade att hon hjälpt en privatklinik och nu misstänks sekreteraren för dataintrång.

För att Region Kronoberg ska erbjuda både sina egna kliniker och privata kliniker hjälp med att skriva in patientjournaler krävs det att det finns ett avtal. Det fanns inte när den privatägda kliniken behövde hjälp med sin journalföring i höstas. Istället bad ägaren sekreteraren att privat på sin fritid, men med regionens utrustning och system, lösa det. som tack fick hon en chokladkartong till jul.

Annons

Sekreteraren polisanmäldes av Region Kronoberg eftersom hon inte hade rätt att utföra arbetet under de aktuella omständigheterna och nu har hon åtalats för dataintrång. Totalt handlar det om 140 patientjournaler.

Sekreteraren har i förhör medgett att hon utfört tjänsterna men anser inte att hon gjort sig skyldig till något brott. När det misstänkta dataintrånget upptäckts stängdes hon av från sitt jobb och hon har senare valt att säga upp sig från sin tjänst på regionen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons