GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية

Regionens uppmaning efter den kraftigt ökade smittspridningen

Kronoberg • Publicerad 11 januari 2022
Hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson.Foto: Urban Nilsson

Smittspridningen av covid-19 har de senaste veckorna ökat kraftigt i Kronobergs län. Antalet positiva fall ökar och många testar sig för att se om man är smittad.

Förra veckan testade sig 9 000 personer i Kronoberg och under måndagen den här veckan testade sig 3 500 invånare. Samtidigt är det brist på nationell analyskapacitet gällande PCR-provtagning för covid-19.

– Vi går nu ut med en uppmaning och ber kronobergare som inte har symptom att inte provtas sig för tillfället. Vi har fått en begränsad kapacitet och kommer inte kunna skicka lika många tester till det nationella labbet, säger sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson.

Det berör bland annat hushållskontakter och nära kontakter som tidigare har uppmanats att testa sig även om man är symptomfri. De utan symptom ska alltså inte provtas nu men fortfarande vara hemma i en vecka.

Provtagningen för slutenvårdspatienter, boende på SÄBO samt för vård- och omsorgspersonal är separerad från provtagningen för allmänheten. Där finns det fortsatt god kapacitet och svarstiderna är korta.

Enligt Region Kronoberg var antalet positiva fall som blev ärenden till smittspårningsenheten 191 under vecka 50 år 2021. Under vecka 1 i år var antalet ärenden 2014.

Det gör också att regionen måste prioritera smittspårningsärendena för att göra största möjliga nytta. Personer som bokat tid via 1177.se kommer inte bli uppringda av smittspårarna.

– Det tar tid och vi kommer prioritera att endast ringa upp de som inte har e-legitimation, personer med tolkbehov och barn och ungdomar under 18 år, säger Roger O Nilsson.

Personer som har bokat tid och som inte ingår i ovan nämnda grupper får idag ett meddelande via 1177.se med viktig information om smittskyddsåtgärder och ska svara skriftligt på formulär för smittspårning.

– Vi har ett läge i pandemin som vi inte haft tidigare, med antalet positiva fall, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.