Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Restriktioner tas bort – ”dags att öppna upp Sverige igen”

Kronoberg • Publicerad 4 februari 2022
Statsminister Magdalena Andersson
Statsminister Magdalena AnderssonFoto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Från och med den 9 februari tar Regeringen och Folkhälsomyndigheten bort merparten av coronarestriktionerna i Sverige.

Anledningarna är att kunskapsläget om omikronvarianten har förbättrats, läget inom vården och den kraftigt ökade vaccinationstäckningen.

Annons

– Jag kan säga att det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen. Pandemin är inte över, men däremot är den på väg in i en helt ny fas, säger statsminister Magdalena Andersson.

Antalet inlagda på sjukhus har ökat men inte i paritet med smittspridningen och Sveriges regioner bedömer att hälso- och sjukvården kan klara en situation där man successivt övergår till en normal vardag.

– Tittar vi framåt kommer smittotalen dock att vara höga framöver men de svåraste konsekvenserna ligger bakom oss, säger statsminister Magdalena Andersson.

Folkhälsomyndigheten har omvärderat covid-19 till att inte längre vara en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom.

– Det betyder inte att pandemin är över. Men det betyder att vi kan leva med pandemin, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Om man är sjuk ska man även i fortsättningen stanna hemma och särskilda rekommendationer för ovaccinerade kommer att ligga kvar. Ovaccinerade rekommenderas fortsatt att undvika trängsel och stora folksamlingar.

De restriktioner som tas bort är de som berör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, serveringsställen, mässor, handelsplatser, privata sammankomster som hyra lokaler, cuper, tävlingar eller större aktiviteter inomhus. Dessutom tas rådet om att avstå större sociala sammankomster bort, liksom inreserestriktionerna som införts för nordiska länder.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons