Annons
  1. Svenska
  2. العربية

S vill stoppa prishöjningen i kollektivtrafiken

Växjö • Publicerad 17 november 2022
Henrietta Serrate (S), känner sig stolt över att Socialdemokraterna ser ut att få ytterligare två mandat i Region Kronoberg.
Henrietta Serrate (S), känner sig stolt över att Socialdemokraterna ser ut att få ytterligare två mandat i Region Kronoberg.Foto: LENA GUNNARSSON

Länstrafiken Kronoberg väntas höja priserna på biljetter vid årsskiftet. Förra veckan diskuterade trafiknämnden i Region Kronoberg länstrafiktaxan för 2023 och röstade igenom en höjning på två kronor för enkelbiljetter och att periodbiljetter kan bli mellan 20 och 45 kronor dyrare beroende på zonavstånd.

Enligt beräkningar är den genomsnittliga prishöjningen för enkelbiljetter 3,9 procent och ungefär tre procent för periodbiljetter.

Annons

Socialdemokraterna föreslog under tisdagen att priserna på enkelbiljetter och periodbiljetter för privatpersoner ska kvarstå på samma prisnivå som i år.

– Priset är en viktig del i att välja kollektivtrafik. Ju dyrare det blir, desto mindre attraktiv blir kollektivtrafiken. Det resulterar i att människor väljer andra färdsätt. De prishöjningar som den moderatledda alliansen nu föreslår riskerar att motverka målet om att få tillbaks resenärer och öka kollektivtrafikresandet efter pandemin. Höjningarna drabbar också de resenärer som redan har det tufft ekonomiskt extra hårt, säger oppositionsrådet Henrietta Serrate (S) i ett uttalande.

I regionstyrelsen avslog Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna förslaget. Slutgiltigt beslut tas av regionfullmäktige den 30 november.

Socialdemokraterna föreslår också att trafikdirektören till arbetet med taxor 2024 tar fram förslag på billigare enkelbiljetter och periodbiljetter för pensionärer samt presenterar förslag på hur Länstrafikens intäkter kan öka utan prishöjningar.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons