Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Så många flyktingar föreslås Växjö kommun ta emot

Växjö • Publicerad 26 april 2022
Första bussen med flyktingar från Ukraina anländer till Växjö. Arkivbild.
Första bussen med flyktingar från Ukraina anländer till Växjö. Arkivbild.Foto: Lars-Göran Rydqvist

1 232 ukrainska flyktingar ska kunna få skydd i Kronobergs län. Nu har Migrationsverket tagit fram ett förslag på hur fördelningen mellan länets kommuner ska se ut, skriver Smålandsposten.

Växjö kommun föreslås ta emot nästan hälften av det totala länsantalet, nämligen 606 flyktingar, enligt Migrationsverkets förslag.

Annons

Förslaget om fördelningen bygger på kommunens befolkning, arbetsmarknad och antal asylsökande som redan finns samt den inventeringen av tillgängliga boenden som tidigare gjorts.

Sedan krigets utbrott har cirka 571 ukrainska flyktingar sökt skydd i Kronoberg, men enligt Migrationsverket prognos kan dubbelt så många söka skydda till sommaren.

På fredagen har landshövdingen bjudit in samtliga kommunledningar i länet för att diskutera förslaget och senast den 29 april ska kommunantalen vara fastställda.

– Det finns möjlighet att parera lite mellan kommunerna. Kanske inte lika mycket som när vi fördelar vid ordinarie bosättningslagen, men det är viktigt att kommunerna får säga sitt och vad de har för resurser, säger Ewa Jonsson, sakkunnig i migration på länsstyrelsen i Kronobergs län, till tidningen.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons