Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Samah Abdul Rahim förkroppsligar Iraks civilisation genom sina målningar

Växjö • Publicerad 18 mars 2021
Foto: Maha Nasser

Samah Abdul-Rahim för Magazinet: -

- När jag kom till Sverige ansåg jag mig inte som en främling, utan snarare betraktade Sverige mitt andra hem.

Annons

- Jag älskar att förkroppsliga mitt lands kultur genom mina målningar, för Irak är en gammal kultur som går tusentals år tillbaka.

- Konst betyder för mig mänsklighet, ett lyckligt liv, positiv energi, nöje och känslig känsla.

Växjö Magazinet:-

Samah Abdul-Rahim, en konstnär med en känslig känsla, använder penseln och färgerna för att förkroppsliga en av de äldsta civilisationerna. En civilisation som går tillbaka tusentals år, och det genom hennes målningar, som kallas Bagdadiat. Ofta reflekterar dessa målningar arkitektur, kostymer och litteratur, som hennes målning som förkroppsligar historien om tusen och en natt. Samah, en konstnär och sångare från Bagdad, kom till Sverige i 1997 när situationen i Irak förvärrades. Samah och hennes familj valde att emigrera till Sverige på jakt efter ett tryggt liv och en bättre framtid för hennes två barn.

- Jag studerade administration och ekonomi och arbetade i centralbanken i sju år, efter gradering. Efter det, på grund av de dåliga förhållandena i Irak, och fruktade för mina barns framtid, var vi tvungna att emigrera. Jag hade två barn vid den tiden. Jag valde Sverige eftersom mina syskon bor i Sverige. När jag kom till Sverige ansåg jag mig inte vara främling utan snarare betraktar Sverige som mitt andra hem. Därför började jag direkt lära mig svenska och avslutade språkinlärning stadierna inom två år. Samah sa och fortsatte "Därefter arbetade jag i brödbageriet "Växjö Bagarn" Sveriges största bageri. Jag arbetade i förpackningar i 12 år. Innan det arbetade jag i vården som personlig assistent. Att arbeta i bageriet var inte uppnå vad jag hoppades på, men jag ville förlita mig på mig själv och jag ville aldrig förlita mig på statligt stöd. Dessutom var arbetsmiljön bra, så jag fortsatte arbetet utan att klaga. Men när jag blev sjuk slutade jag arbeta och var tvungen att genomgå många operationer. Samtidigt gick bageriet "Växjö Bagarn" i konkurs efter sjuttio års arbete och framgång eftersom andra butiker hade egna bagerier, så produktionen minskade och de gick i konkurs. "

Samah arbetade i administrativt arbete som aktivitetsansvarig i tre år, instead sin vän Maha Ibrahim som var på moders ledig. Förutom sitt administrativa arbete arbetade Samah med att undervisa svenska till arabiska människor, och arabiska till svenskar, förutom tecknings- och sånglektioner samt lektioner i orientalisk mat. Samah påpekar att det var en grupp svenskar som ville lära sig arabiska och sjunga arabiska.

- Jag kände mig rolig och upphetsad när jag arbetade med dem, en gång tog jag dem till en arabisk restaurang och lämnade dem att beställa mat på arabiska. Det var en fantastisk upplevelse för dem. Men sedan slutade jag på grund av mitt hälsotillstånd.

Samah gav inte upp sjukdomen och bestämde sig för att bekämpa sin sjukdom genom sina hobbyer, som hon älskar, rita, sjunga och laga mat.

- Jag återvände med passion för mina hobbyer, teckning och sång, och det hjälpte mig mycket i min återhämtning och förbättrade min hälsa.

Hur började du med att rita?

Annons

- Min talang för att rita började när jag var tre år gammal. Min far är den som utvecklade denna hobby för mig. Eftersom han älskade och uppskattade konsten. Men jag kunde inte gå med i Konstinstitutet, eftersom det fanns ett acceptansvillkor att jag måste tillhöra regeringspartiet, så min far avvisade idén. Jag började rita med akvarell, men efter att jag kom till Sverige upptäckte jag att det finns moderna färger som är akryl. För att jag inte gillar att måla med oljefärger eftersom det blir blekt efter en tid. Förutom dess lukt som jag inte gillar.

Ställer du in konstgallerier i eller utanför Sverige?

Jag hade tre konstgallerier i Sverige. Där jag höll ett konstgalleri i Grand Samarkand i samarbete med Sensus, och ett annat konstgalleri var i samarbete med "Maria Kyrkan" och det var mycket försäljning för mina målningar.

Vad tycker du om att förkroppsliga genom dina målningar?

- Jag gillar att förkroppsliga mitt lands kultur, för Irak är en gammal, komplett civilisation som går tillbaka tusentals år. Så jag gillar att reflektera kulturen i staden som jag växte upp i, Bagdad. Därför finns det många målningar som kallas Baghdadiates, som förkroppsligar arvet, såsom arkitektur, kostymer och litteratur.

Samah är också begåvad med sång. Hon säger att hennes familj uppmuntrade henne att sjunga, särskilt hennes far, som brukade köpa böcker som innehöll sånger från stora arabiska sångare åt henne.

Samah påpekar att hon inte hittade möjligheten att studera musik i sitt land av politiska skäl. I Sverige fanns det ingen tid för det, eftersom hon var upptagen med att arbeta för att skydda sig själv och sin familj ekonomiskt.

- Nyligen registrerade jag mig i The Voice-programmet, den arabiska versionen, och genomförde intervjuerna och alla nödvändiga procedurer, och när jag tänkte resa för att delta i programmet knackade Corona på våra dörrar och karantänen dykt upp och flygtrafiken stannade, och jag kunde inte delta, men jag tänker ändå söka igen.

Vad betyder konst för dig?

- Konst betyder mänsklighet, ett lyckligt liv, positiv energi, kul och en känslig känsla för mig. Dessutom är jag tacksam och stolt över mitt andra hem, Sverige, det alternativa hemlandet, var jag har fått uppskattar för mina värderingar och ambitioner, bevarar min värdighet och tror på frihet och jämlikhet.

Annons

Vad skulle du rekommendera för invandrare till Sverige?

Jag rekommenderar invandrare till Sverige att inte betrakta sig som främlingar i detta land, för det här är deras andra hem. De måste integreras och bidra till att bygga detta land. Därför måste de lära sig svenska språket, förlita sig på sig själva, hitta arbete och skapa ett anständigt liv för sig själva.

Foto: Privat
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons