1. Svenska
  2. العربية

Sameer Mahdi: Jag ville bli konstnär men blev författare och filmare

Sameer Mahdi till Mosaik:
– Min bok "Söta drömmar berättelser" är en målmedveten pedagogisk berättelser för barn, och dem kan vara barnteater.
– Jag jobbar just nu med filmen på svenska om miljön i Sverige. Filmen visar vart Sverige nått för att bevara miljön.
Växjö • Publicerad 7 april 2023
Sameer Mahdi
Sameer MahdiFoto: Privat

Sameer Neamah Mahdi är författare och filmskapare och kom till Sverige 2007. Mellan Sameers önskan att bli konstnär och faderns önskan att han skulle bli ingenjör avslutade han sina studier till biträdande ingenjör och uppfyllde sin pappas önskan. Sedan fortsatte han med att studera film och producera dokumentärer och reklamfilmer. Men efter USA:s invasion i Irak var Sameers liv i fara och han var tvungen att lämna landet 2005. Först till Syrien och sedan via Turkiet och Grekland till Sverige. I Sverige har Sameer arbetat som fotograf och producent för program på Öppna kanalen i Växjö. För närvarande arbetar han med att göra dokumentärer, animerade filmer, kortfilmer och reklamfilmer. Han har också skrivit böcker på flera språk, bland annat svenska.

– När jag var ung älskade jag att teckna, men jag ifrågasattes av min pappa och samhället som tyckte att konstnärer inte hade något värde i samhället. Min far var en välkänd musiker men ville att jag skulle bli ingenjör. Så han hindrade mig från att studera konst och jag började på hans begäran på Tekniska högskolan i två år. Efter det studerade jag film på institutionen för audiovisuella studier. Efter examen startade jag ett företag med en grupp vänner för att göra dokumentärer och sålde sedan filmerna till tv-kanaler. Men efter regeringens fall i Irak kom terrorister in i vår region och vi var tvungna att flytta till en annan region. Jag var kritisk mot en av de mäktiga personerna och kidnappades. Jag fick en bruten käke och mina tänder utdragna under tortyren innan min far betalade en lösensumma för min frigivning. Tre dagar efter att jag kom ut flydde jag till Syrien. Vid den tiden sa min far till mig "Håll dig borta från Irak, jag föredrar att träffa dig och prata med dig via Skype, än att besöka din grav i Irak, säger Sameer Mahdi i intervju med Mosaik.

Hur var början i Sverige?

– När jag kom till Sverige var allt nytt och annorlunda. Vädret, språket, kulturen, allt. Jag började lära mig språket och fokusera på integration. Och när vi pratar om integration finns det de som blandar ihop integration och dissociation. Vissa förstår integration som invandrares separation från sin kultur och hela sitt förflutna. Detta är något som inte är möjligt, men integrationen skiljer sig åt och beror på de två parterna, viljan hos den som kommer till Sverige för att integrera, och samhällets vilja att acceptera honom eller henne också. Faktum är att vi är väldigt tacksamma för Sveriges acceptans och inbjudan. Kanske får vi inte de möjligheter vi förtjänar. Men å andra sidan blev vi accepterade, inkluderade och fick mycket hjälp.

Sameer har producerat många kortfilmer i Sverige som deltagit i flera internationella festivaler, i bland annat Marocko, Portugal och Malaysia.

– På grund av den dåliga produktionskapaciteten, och bristen på stöd, slutade jag jobba med kortfilmer och började göra animationsfilmer. Jag gjorde klipp på YouTube. Jag ger också lektioner till dem som är intresserade av att lära sig animationsfilmer, säger Sameer Mahdi.

Förutom sitt arbete inom fotografi och filmskapande är Samir författare med flera böcker, bland annat en bok med titeln "Välkommen till Sverige" och "20 nycklar till mänsklig lycka" och "Söta drömmars berättelser", en bok för barn och andra böcker som finns på Amazon.

– Att skriva är en integrerad del av min personlighet. Det som inspirerade mig att skriva min första bok "Välkommen till Sverige" är en dikt av en irakisk poet, som skrev om Gilgameshs besök i Sverige. Boken är ett långt filmmanus, om en invandrare som kom till Sverige och tar med sig en stor historia och arv, och börjar lära folk om denna historia. Boken har även översatts till engelska och svenska och finns på biblioteken i Växjö och Stockholm. Det finns även en bok för barn. I den här boken behandlar jag de berättelser som min mormor brukade berätta för mig när jag var barn och när jag växte upp insåg jag att dessa berättelser är meningsfulla och lärorika berättelser för barn, så jag bestämde mig för att skriva dem i en bok under titeln "Söta drömmar berättelser" på både engelska och svenska. För närvarande har jag skrivit klart ytterligare en bok för barn, som kretsar kring gårdsgåsen, som inte kan flyga och drömmer om att bli astronaut. Jag söker just nu ett förlag för att ge ut boken. Det är möjligt att göra dessa böcker till barnteater. Dessutom har jag arbetat i snart två år med att förbereda en akademisk bok om filmspråket, som kommer ut på både engelska och svenska, säger Sameer Mahdi.

Sameer arbetar också med att skapa innehåll för YouTube-kanaler.

– Jag har sju YouTube-kanaler. Det finns bland annat en motivationskanal, musik, barnkanaler, animationsfilmer, utbildningskanaler och annat. Jag gjorde ett videoklipp med svenska sånger för barn. Jag arbetar även med design och gör reklam för kommersiella företag. Jag jobbar just nu med en film på svenska om miljön i Sverige. Filmen anses motiverande för miljöns betydelse och visar vart Sverige nått för att bevara miljön, enligt Sameer Mahdi.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.