Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sara Afrasiyabi förespråkar iranska kvinnor genom skrivandet

Sara Afrasiyabi till Mosaik:
– Jag är känd för de flesta iranier som feminist, och väldigt aktiv i sociala medier, så jag har fått en del allvarliga hot.
– Protester i Iran är inte bara för den obligatoriska hijaben, det är 43 år av könsdiskriminering av iranska kvinnor.
– Min bok "The Shrew" talar om iranska kvinnors lidande och skrivandet är mitt sätt att bekämpa det patriarkala systemet som stör kvinnor i traditionella samhällen.
Växjö • Publicerad 4 november 2022
Sara Afrasiyabi förespråkar iranska kvinnor genom skrivandet.
Sara Afrasiyabi förespråkar iranska kvinnor genom skrivandet.Foto: Privat

Sara Afrasiyabi kom till Sverige 2018 för att avsluta sina studier och ta en doktorsexamen. Sara Afrasiyabi har en magisterexamen i psykologi, hon är författare, feministisk aktivist, medlem i Svenska Pen och Kurdiska Pen samt har samarbeten med "Stop Honor Killing-kampanjen". Hon arbetar med hedersmordsfrågor genom att utbilda människor med seminarier och workshops. Dessutom kämpar hon för att bekämpa könsdiskriminering, särskilt för iranska och afghanska kvinnor. Sara är asylsökande i Sverige och bor med sin dotter och man i Växjö. Hon kunde inte återvända till Iran och var tvungen att söka asyl, på grund av sin aktivism inom området för kvinnors rättigheter. Sara släppte sin första bok under titeln "The Shrew" 2022, på både persiska och engelska, som handlar om iranska kvinnors lidande från patriarkatet.

– Jag kom till Sverige för att studera och utveckla mina kunskaper, men tyvärr kunde jag inte återvända till mitt land, eftersom jag är känd för de flesta iranier som feminist, och väldigt aktiv i sociala medier, så jag får mycket förtal varje dag, men efter att min bok släpptes i hemlighet och odeklarerad i Iran och lästes av många människor, blev min bok populär i Iran och utomlands. Så jag fick några allvarliga hot, säger Sara Afrasiyabi.

Annons

– Min Instagramsida har blivit attackerad flera gånger. Jag tror att det är väldigt tydligt vad som kommer att hända med mig och min familj om vi åker tillbaka till Iran. Den iranska regimen är en diktatorisk regering som uppträder hårt mot sina kritiker och aktivister. De kommer säkert att skicka mig i fängelse för att tortera mig eller kanske till och med döda mig. Jag lever i en väldigt stressad situation eftersom jag inte har uppehållstillstånd i Sverige, å andra sidan är det farligt och riskabelt för mig att åka tillbaka till Iran och till och med Sverige är inte säkert för mig. Så jag ansökte om asyl, men min ansökan om asyl blev tyvärr inte accepterad.

Sara arbetar just nu med sin nya bok. Dessutom skriver hon artiklar på persiska på Internet och i en svensk tidning. Som psykolog och feminist analyserar hon sociala händelser på en iransk tv-kanal utomlands, och är även mycket aktiv på Instagram.

Varför valde du att skriva om kvinnors lidande i Iran?

– Min bok "The Shrew" är en självbiografi i form av ett brev från mig till min dotter. Jag skrev den här boken för att berätta för min dotter och alla som bor i ett fritt land, vad det innebär att vara kvinna i ett diktatoriskt land som Iran. På grund av den starka och stora censuren i Iran hade jag inte möjlighet att skriva om iranska kvinnors problem. Det finns många författare, sociala aktivister och feminister i fängelse nu bara för att de kritiserar den iranska regimen. Jag tror att det är min plikt att vara iranska kvinnors röst i världen. Som alla vet sedan de senaste månaderna pågår en folklig protest mot den iranska regimen. Denna protest är inte bara för den obligatoriska hijaben skull, den handlar om 43 år av könsdiskriminering av iranska kvinnor såsom påtvingad bekännelse, bristande yttrandefrihet, tortyr, minderåriga äktenskap och grunden för terrorism, iranier idag kämpar för sina frihet. Mitt folk dödas på gatan för att återställa sina rättigheter och sitt land. Vi protesterar för kvinnor, liv och frihet.

Vilket budskap vill du förmedla genom boken eller vilken effekt du vill förändra som författare genom den här boken?

– Jag skrev i den här boken min erfarenhet som stör mig som tjej och kvinnor i min familj, skola, universitet och samhälle. Jag skrev om samma upplevelse som alla iranska kvinnor lever i. Föreställ dig att om det blåser i håret så är det ett brott. Du får inte dansa eller sjunga och du kommer att bli straffad för att du är glad. Vi har inte lika löner. Vi har ingen förskola. Föreställ dig bara att du är lika med en halv man. Det är verkligheten för iranska kvinnor. Jag använder min yttrandefrihet i Sverige för att konstatera dessa fakta. Irans regim stängde till och med av internet för att döda människor på gatan i okunnighet om det internationella samfundet. Iran är mitt land, så jag använder alla metoder som kan vara användbara och jag använder min bok för att prata om dessa viktiga problem. Efter att ha läst min bok kan du se varför iranska kvinnor protesterar.

"The Shrew" är Saras första bok. Nu jobbar hon på sin nya bok, som kretsar kring en sann historia om en kvinna som utsatts för ett hedersbrott, och historien kretsar kring en man som dödar sin son, sin mamma, sin styvfar och sig själv bara för att hans mamma gifte om sig efter skilsmässa. Enligt Sara.

Kommer du att fortsätta att bara skriva om kvinnors berättelser och ämnen, eller kan du skriva om andra ämnen?

– Jag började mitt seriösa arbete som författare med att berätta min egen historia och kommer att fortsätta med andra kvinnors berättelser. Jag vill tala för den där tysta kvinnan i Iran och Afghanistan. Dessa kvinnor som aldrig känt sig fria som föddes lever och dör som andra klassens medborgare. Det är mitt sätt att kämpa mot patriarkatsystemet som irriterar kvinnor i traditionella samhällen.

Sarah släppte sin bok "The Shrew" på eget initiativ, eftersom hon inte fick något ekonomiskt eller moraliskt stöd. Hon berättar att hon hade stora svårigheter att släppa boken på persiska och engelska utan stöd, särskilt eftersom hon lever under mycket svåra och stressiga förhållanden.

Annons

Vilka är dina framtidsplaner och önskningar?

– Jag hoppas att iranska och afghanska kvinnor känner sig fria. Jag hoppas att de kan fatta ett beslut om sina liv och sina kroppar, och jag försöker hjälpa dem genom att skriva om deras lidande. Det spelar ingen roll vad som händer med mig, för jag har valt min väg som kommer att hjälpa mitt folk att få sin frihet. Jag vill inte se en kvinna dödad på grund av hennes obligatoriska hijab eller hennes grundläggande rätt till liv.

Sara Afrasiyabi.
Sara Afrasiyabi.Foto: Privat
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons